Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милена Дамянова: Ранното кариерно ориентиране е много важно за децата

Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование
Снимка: БГНЕС

Младите хора, реализирали се в различни сфери, най-добре могат да мотивират децата в техния избор на професия. Важно е учениците да могат да направят информиран избор, познавайки положителните страни на различните професии. Това каза в предаването "12+3" Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование, която разказа за инициативата за „Запознай се с бъдещето“, провеждана съвместно със Съвета на жените в бизнеса. 

Инициативата запознава децата в 5-и и 6-и клас с различни професии чрез техните носители – професионалисти от различни области. Идеята се зародила в 43-тото Народно събрание, но заради предсрочното прекратяване на мандата му не е успяла да се реализира тогава. Тъй като приоритет за управляващото мнозинство е развитието на дуалната система на обучение, програмата е започнала с представянето на професията инженер-технолог в хранително-вкусовата промишленост в столичното 23 училище.

"За съжаление много често изборът след 7-и клас се прави от родителите, а впоследствие децата откриват, че имат съвсем различни интереси", посочи Милена Дамянова, според която кариерното ориентиране е много важно:

"Ние сме длъжници на нашите деца, в други страни то започва още от детската градина със съответните програми за това".

Дамянова е на мнение, че подобна програма в образователната ни система може да мотивира бизнеса да участва в такива инициативи:

"Бизнесът е този, който може да покаже на един млад човек, че стругар днес вече не означава човек с мръсни дрехи и каска".

Отбелязвайки, че броят на студентите в световен мащаб се е удвоил, Милена Дамянова каза още:

"Наблюдавайки децата, срещайки се с млади хора, прави впечатление, че младите хора все повече се обръщат към книгата и разбират, че образованието е това, което ще им гарантира по-добър начин на живот. Тази задача и кауза трябва да бъде на всички нас. Не бива да натоварваме само учителите да се справят с новото време, новите поколения и предизвикателствата на пазара на труда днес".

В коментар по широко обсъждания въпрос номер 7 от матурата по български език и литература, която предизвика смут сред деца, родители и експерти и породи бурни отзиви в социалните мрежи, Милена Дамянова заяви, че просветното министерство е закъсняло с реакцията си:

"Въпросът е объркващ. Външните оценявания в никакъв случай не бива да създават тревоги, объркване и притеснения сред учениците и учителите".

"Крайно време е експертът, който е отговарял за това, да понесе своята отговорност. Ако става въпрос за техническа грешка, това трябваше да се признае от самото начало", допълни Дамянова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.