Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози: Проектът за Общ устройствен план на Царево предвижда строителство върху част от дюните на плажа

Снимка: БГНЕС

Еколози предупредиха, че проектът на Общ устройствен план на Царево предвижда строителство върху част от дюните на плажа. 

Мирослава Петрова от Сдружение "Да запазим Корал” коментира за "Хоризонт", че в сравнение с Общия устройствен план на Царево от 2008 година, настоящият вариант е по-щадящ по отношение на урбанизираните територии, но и той посяга натам, където са последните късчета небетонирана природа:

"Около 10 години бяха необходими, за да се блокира строителството на база 38 незаконно издадени разрешения на основание подробни устройствени планове. Сега за наше учудване виждаме, че проектът за Общ устройствен план, който за плажа за природосъобразен туризъм "Корал“ показва едни 122 декара и малко, от които много ясно по кадастър 90 декара са дюни. Върху цялата тази територия е проектирано градоустройство, което съдържа характер на урбанизирана територия за курортни и допълващи дейности. По този начин е проектирано предложението, което означава изключителна грешка, скандал и бомба, заложена в бъдещия устройствен план, защото, както знаем базисно по Конституция, дюните са публична държавна собственост, върху тях не може да се строи, те не могат да бъдат докосвани. Те са природни забележителности. Министерство на регионалното развитие е възложител на този устройствен план и ние не можем да си представим нито за миг, че то е допуснало такъв гаф. Има все пак съдебен филтър, но той отне 10 години за казуса "Корал“. Дали ще ни стигне цял един живот да осветляваме гафовете, които би могъл да съдържа подобен устройствен план?".

Цялото интервю с Мирослава Петрова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени