Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към върха

БНР Новини
Атанас Скатов
Снимка: личен архив

В рубриката „Радиоавтограф“ ни гостува известният алпинист Атанас Скатов, който съвсем наскоро изкачи поредния осемхилядник в Хималаите. Роден е в Сливен и никога не е предполагал, че ще се запали по планините, защото като дете не обичал този вид туризъм. По професия е агроном, специалист по растителна защита и ентомология. Той е първият веган в света, изкачил най-високата точка на Земята - връх Еверест.
Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на Земята от човек, който не консумира животинска храна. До ден-днешен е изкачил 6 от тях над 8000 метра: Еверест, Манаслу, Анапурна, Макалу, Лхотце и Чо Ою. На 20 юни 2017 г. достига до връх Денали - 6194 м, първенец на Северна Америка. С това си изкачване стана първия българин завършил проекта „Седемте континентални първенци“ известен като Seven Summits.
За Атанас Скатов най-важното нещо при изкачването на върховете - независимо дали са планински или свързани с мечтите - е позитивното мислене. Когато мислим положително, привличаме добри емоции и събития, които ни помагат да продължим напред.
Трябва ли да бъде разрешено соловото изкачване и кой е следващият връх, към който се е насочил?



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени