Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Москва няма за цел да внася разкол в Европа, пише Росийская газета в деня, в който президентът Владимир Путин е на работно посещение във Виена. Всъщност, това са думи на самия Путин за австрийски вестник в интервюто, дадено в навечерието на посещението му. Австрийският канцлер себастиан Курц каза по-рано, че Виена се стреми да подобри диалога с Москва, отбелязва руският вестник. А на страниците на германското издание Ди Велт пък откриваме, че Себастиан Курц предлага реформи в Европейския съюз. А именно - съкращаване на броя на комисарите от 28 на 18 с цел икономии от административните разходи. „Ако броят бъде намален на базата на справедлива ротационна система, това  ще направи ЕК също така по-ефективна и по-фокусирана", казва канцлерът на Австрия, цитиран от изданието. 

 Посещението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Съединените щати и срещата му там с държавния секретар Майк Помпейо е сред водещите теми на турския печат днес. САЩ и Турция одобриха вчера пътна карта за стабилизиране на сирийския град Манбидж, разработена от турско-американска работна група, обобщават турските вестници.Разговорите ни преминаха изключително успешно. Очаквам скоро конкретни резултати, каза Чавушоглу, цитиран от в. Миллиет. Той заяви, че очаква целият процес, свързан със стабилизирането на Манбидж, да отнеме не повече от шест месеца, пише Йени шафак.

54-годишният директор на Университетската детска клиника д-р Зоран Радойчич ще бъде новият кмет на Белград, пише белградският вестник Данас. Заседанието на Градския съвет на Белград, на което ще бъде избран кмет, е насрочено за четвъртък, 7 юни, съобщава в. Политика. Новата власт в Белград би трябвало да бъде избрана с гласовете на съветниците от Сръбската прогресивна партия и коалицията Социалистическа партия на Сърбия - Единна Сърбия, които имат убедително мнозинство, отбелязва Вечерне новости.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна