Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Стефанова: Проблемът с детския труд е световен и обхваща голяма част от развиващите се общества

Снимка: БГНЕС

Проблемът с детския труд е световен и все още обхваща голяма част от развиващите се общества и държави. Това каза Марина Стефанова от фондация „Каузи“ в интервю за предаването „Хоризонт до обед“. 

„В Европа този проблем не е застъпен. Изключително важно е да се знае този проблем, защото под формата на всякакъв тип въздействия може всяко едно дете или младеж да бъде ангажиран по несъзнателен от него начин и родителите трябва да са много наясно с това, че тези проблемите съществуват“, добави тя.

Стефанова заяви, че правата на децата в България са достатъчно защитени от гледна точка на юридическа документация, но трябва да се продължи работата по анонсирането на правата им: „Бизнесът трябва да ги познава, от една страна. Трябва да бъдат запознати много добре и родителите, учителите, защото знаците са много видими“. 

Проектът "Гордея се с труда на моите родители" помага на децата да разберат повече за професиите, отношенията на работа, заплащането: "Всъщност децата, които познават труда на родителите си, чуят оценката на колегите, шефовете, клиентите, започват да се гордеят с тях. Онези, които вкъщи чуват само оплаквания, работата означава нещо, за което си губиш времето, не е приятно, не можеш да допринасяш с нищо". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна