Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев призова да не се правят политически спекулации около катастрофата на военния хеликоптер

| обновено на 12.06.18 в 15:40
Президентът Румен Радев пристигна във ВМА, за да се запознае със състоянието на ранения член от екипажа на катастрофиралия хеликоптер Ми-17 в Пловдив.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посетиха Военномедицинска академия, за да се запознаят със състоянието и да разговарят с офицерския кандидат Алексей Каменов. Бордовият инженер Каменов беше ранен при вчерашния инцидент с военен хеликоптер МИ-17 в авиобазата в Крумово, при който загинаха двамата пилоти на машината.

Президентът Радев призова да не се правят политически спекулации около снощната катастрофа на военен хеликоптер Ми-17, при която загинаха двамата пилоти. Държавният глава смята, че трябва да бъде търсена отговорност от политиците, които, по думите му, със свои решения излагат на риск живота и здравето на българските военнослужещи: 

"Министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това не може да направи. Решаването на тези проблеми иска държавническо отговорно мислене и адекватни действия. Както виждате, мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия, върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха? Вместо да идат за ремонт на техника и въоръжение, за подготовка, те пак отидоха за саниране. Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме. Рискът от тези политически решения го носят военните. Затова казвам, че лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи."

Държавният глава посочи още, че преди заключенията на разследващата комисия не би спекулирал за това каква е причината за инцидента от понеделник вечерта. Трябва да има повече военна експертиза, средства и далновидни решения, добави Румен Радев.

Министър Красимир Каракачанов повтори, че причината за инцидента не е човешка грешка, а технически проблем. Той допусна, че може да е повреда в опашния винт. Каракачанов отправи остри критики заради липсата на законова поправка, която да решава проблема с обжалването на обществени поръчки:

"Армията от много отдавна е заложник на политиката. Заложник на празни приказки и безхаберие от 28 години, защото освен рязане и съкращаване в армията и приказки, че не ни трябват пари за ново въоръжение, за модернизация или за поддържка, се стига до подобни неща. Ние имаме за две години два подобни инцидента. Със сегашния закон за обществените поръчки, когато Сульо и Пульо могат да жалят - оказа се, че някаква млада девойка, не помня откъде беше - от Добрич или от някъде другаде, обжалва. Вижте парадокса: техника, собственост на Министерство на отбраната, за да бъде ремонтирана във военно-ремонтно предприятие, собственост на Министерство на отбраната - в "Терем летец", трябва да се прави обществена поръчка. При положение, че в България няма друг, който може да го извърши, законът позволява на всеки, който реши, да обжалва" и ремонта на другия МИ-17 не е започнал точно поради това обжалване."

Пет милиона лева на хеликоптер са необходими за ремонт на другите Ми-17, с които държавата разполага. Красимир Каракачанов е издал заповед специализирана структура на Военна полиция да разследва снощния инцидент с вертолет Ми-17. Процесуално-следствените действия за разкриване на причините за авиационното произшествие ще се извършат съвместно с военната прокуратура.

Семействата на загиналите пилоти ще получат обезщетение от застраховка.

Това не е първия инцидент с военен хеликоптер. Миналият юни хеликоптер на ВМС „Пантер“ падна в Черно море по време на тактическо учение и командирът му загина.

В дебатите за купуване на нови изтребители се чуха и мнения, че заради ограничения ресурс на старата техника няма достатъчно възможност пилотите да летят.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени