Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Михов залага на Германия и Франция на Световното първенство

Снимка: БГНЕС

Моите фаворити да достигнат финалите са Германия и Франция. Не трябва да  подценяваме разбира се и Бразилия и Уругвай. За тима на Белгия ми е приятно да говоря, защото в тази държава клубовете се развиват фантастично. Работят по съвсем различен маниер, с много млади футболисти и мисля, че могат да направят изненади.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ бившият председател на БФС, ПФЛ, бизнесмен и футболист Валентин Михов, според когото шампионът ще е от Европа.

„Защо не се обединят и след 2026 г. Букурещ, София, Белград и Скопие да кандидатстват и да бъдем и ние домакин на нещо. Стига сме били изтърсаци на Европа. Казвам го съвсем оптимистично. Може би е утопия, но ми е хубаво да имаме и в България нещо, да бъдем част от световния елит…“, попита той.

България не участва от години на Мондиал, защото няма правилна стратегия за развитие на футбола, категоричен е той.  Необходими са хубави стадиони, където родителите с удоволствие да пускат децата си.

„Навремето, когато България имаше 25-26 медала от Олимпиада, това е стратегия. Имахме поколение треньори, които бяха грамотни, ходиха по училищата и търсиха. Сега просто е обърната пирамида, вземаме ги на готово - готови футболисти, а ние трябва да ги произвеждаме. Това е моето верую.  Трябва да имаме хората, които да подготвят нашите бъдещи четвърти в света“.

Според Михов, упадъкът в спорта се дължи на зарязването през годините на детско-юношеските школи:

„Трябва да работим към тези, които учат нашите деца да бъдат човеци, да бъдат хора, и върху тях да надграждаме футбола, спорта и всичко друго. Но ние зарязахме училищната дисциплина, зарязахме това да търсим децата в училищните дворове…“.

"Едно време най-хубавите часове бяха по физическо, но тогава ни преподаваха бивши шампиони по какво ли не и те ни увличаха", спомни си Михов. Според него, който работи с футбола, прави политика:

„Когато напълниш един стадион с 50-60 000 души, това е един платен митинг! Всички знаят кой е построил това съоръжение, което възпитава. Когато постоиш един прекрасен стадион, то си е неудобно да хвърлиш хартийка, да счупиш седалка …. Затова апелирам, това, което правят в Европа, трябва да го направим и в България“

Това че, някои световни лидери няма да отидат в Русия, е "тяхна грешка", защото спортът обединява, убеден е Михов.

„Трябва да забравят всички предразсъдъци, трябва да отидат да подкрепят отбора си. Един пример, един президент, като отиде до отбора, това е подкрепа“, допълни Валентин Михов.

Чуйте още в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени