Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Перев: Македония не може да предяви каквито и да било претенции към някого

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Международният фактор в момента е благосклонен към Македония. Възможно е да се направи нещо, да се стигне до обещания, дати до края на Българското председателство. Хората в Македония очакват нещо". Това коментира в интервю за предаването „Преди всички“ македонският журналист Владимир Перев след подписването на договора с Гърция за името Република Северна Македония, което се случи вчера на брега на Преспанското езеро.

"Положението в Македония не е толкова тежко, колкото изглежда на пръв поглед. При нас положението е малко по-различно от това в Гърция. По-голямата част от македонците са съгласни да се промени името на Северна Македония. Демонстрантите, които са по улиците – това е същата група хора, които служат вярно на миналата власт на Никола Груевски – част от тях заради личните си убеждения, друга част за това, че са добре възнаградени“.

Перев каза, че протестите снощи са били на крачка от трагедията: „Демонстрантите напираха да влизат в парламента. В Македония нещата се движат по Марксовата теза – историята първият път е драма, вторият път е фарс. Същите групи хора, същите лозунги, същите желания. Това обаче не е времето на Груевски, полицията взе сериозни мерки“.

Журналистът смята, че Зоран Заев ще събере необходимото мнозинство за гласуването в парламента. Въпросът е какво ще прави Заев по време на третото гласуване с квалифицирано мнозинство, добави той.

Перев не смята, че Македония може да прояви каквито и да било претенции към някого и днес, и в бъдеще.

Протести след подписания договор има и в Гърция. Кореспондентът на БНР в южната ни съседка, Катя Пеева, разказа в предаването, че нежеланието на гърците в името на съседната държава да съществува думата „Македония“ се подкрепя и от допитване, публикувано днес. 70% от гърците са против името Северна Македония. В телевизионните анкети пък почти няма събеседник, който да изрази пълен възторг от споразумението. Според проучванията премиерът Ципрас не е успял да убеди нито по време на преговорите, нито при дебатите в парламента, че колелото на историята се движи и с цената на компромис може да извадиш една съседна страна от изолация. Ципрас пое изключителен риск с висока политическа цена, а каква е тя – гърците ще покажат на следващите избори, коментира Пеева. Тя посочи, че само в рамките на няколко дни доверието в правителството се е сринало до 16%, а в Северна Гърция дори не доближава 10%. Политически наблюдатели смятат, че срещу договора със Скопие, Гърция ще получи в замяна орязване на гръцкия дълг. 

Още по темата чуйте от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени