Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана, не получи подкрепа

Майките продължават протеста и дадоха нов срок за приемането му - края на юли

| обновено на 19.06.18 в 17:05
Снимка: БГНЕС
Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова, не получи на днешния Национален съвет за интеграция на хората с увреждания никаква подкрепа – нито от представителните организации на хората с увреждания, нито от синдикати и работодатели, нито от Министерството на финансите. Основният мотив беше, че това е закон на парче, който няма да допринесе за общата интеграция на всички около половин милион хора с увреждания в България. 

Социалният министър Бисер Петков обяви, че след като законопроектът не се припознава, той няма да продължи напред по своя път и няма да бъде внесен за обсъждане в парламента. 

"Всички подчертаха, че личният асистент е социална услуга, една от многото социални услуги, която трябва да бъде регламентирана наред с останалите в закона за социалните услуги. Паралелно с това се работи по проект за закон за хората с увреждания, където участват и представителите на майките на лица с увреждания, така че там още в следващите дни ще бъде обсъден въпросът за финансовата подкрепа, която хората с увреждания ще получат, за да могат да заплащат необходимите им подкрепящи услуги", каза министърът.

Майките останаха недоволни от решението на Съвета за интеграция да отхвърли законопроекта на омбудсмана.

„Ние сме го написали както трябва, но те са го прочели, както са си искали“, каза една от протестиращите в палатковия лагер до парламента в София. И продължи: „Отхвърлен е, защото това, което това пише в закона е много ясно – не е дискриминационен проектозаконът, нито лишава някого от някакви права. Това бе изтъкнато като главно като довод и това колко пари ще струва. Сега предложението е този проект да бъде интегриран в закона за социалните услуги и закона за хората с увреждания. Според нас по този начин законът за личната помощ ще олекне“.

Майките обещаха, че протестът им продължава до окончателното приемане на отделен закон за личната помощ и дадоха срок за това - края на юли.

Самата Мая Манолова заяви:  

"Мисля, че в момента не е честно от 77 хиляди определени с право на чужда помощ, такава да получават само 14 хиляди. Мисля, че това не е честно, но в крайна сметка волята е на институциите, волята е на политиците".

Пред "Хоризонт" и предаването "Нещо повече" Кристина Николаева – една от протестиращите майки, която е присъствала на срещата, каза:

„Общият дух беше на преднамерена злост към майките на деца с увреждания. Даже г-н Манолов ни препоръча „да си приберем от улицата тези нещастни деца“, за което ние ще вземем съответни мерки. Призовавам всички да дойдат тук, при палатката, която ще продължи да стои, за да видят колко са нещастни децата ни, защото се гледат при нас, а не са дадени в някоя институция“.

„Тези хора или лъжеха преднамерено, или са тотално некомпетентни и не са прочели проектозакона. /…/ Искаме закон. Допълнителна финансова помощ не ни трябва. Ние искаме да се развие тази професия, за да може моят внук, ако е с увреждане, да се възползва от компетентна помощ, а моята снаха да не си зареже професията. Притеснявам се, че този закон ще се „разхвърля“ по другите и в този случай ще се дават едни пари на калпак и няма да се развие професията“, коментира още Николаева и бе категорична, че протестите им продължават. 

100 милиона лева допълнително ще са необходими, за да се обезпечи законопроектът, стана ясно при представянето му пред Съвета. Мая Манолова обясни, че това е най-нискобюджетният вариант, но пък ще обхване всички 77 хиляди души, които в момента получават добавка от 90 лева за чужда помощ. Хората с увреждания ще имат право да изберат дали да продължат да получават тази пари, или ще кандидатстват по новия закон  и ще преминат през индивидуална оценка. Манолова обясни:

"Но реално законопроектът е разчетен, ако всичките 77 хиляди души кандидатстват като тези, които в момента не са обхванати от никакви програми, тези с по-леките увреждания е предвидено във финансовата обосновка, че ще получат по два часа дневно лична помощ или това са по  42 часа месечно. Тези групи са условни, те не фигурират в проекта, защото конкретната потребност на всеки човек ще се установява след индивидуална оценка, така че никой не е предварително поставен в определена група. Само правя една справка – със сега наличния финансов ресурс в министерството реално по асистентски програми се подкрепят 14 хиляди души".

Мая Манолова е категорична, че няма да допусне противопоставяне между различните групи хора с увреждания, тя призна, че този законопроект не решава проблемите на всички, но е начало на промени:

"Този закон ще бъде една тухла, която ще реши един проблем, ще бутнем една тухла от стената и по този начин ще покажем, че стената пред хората с увреждания може да бъде съборена".

В предаването „Нещо повече“ на „Хоризонт“ Минчо Коралски – председател на Агенцията на хората с увреждания, коментира днешното обсъждане:

„За да се спази конвенцията, се взе решение този закон да влезе като елемент от Закона за социалните услуги, защото тези услуги на практика не опират само до това някой да оказва помощ, единствено като гледа човека, тук трябва да има и образователни, и здравни услуги. Тук трябва да се разглеждат нещата в цялост. Мисля, че това решение беше позитивно и на практика трудът, който бяха положили майките и омбудсманът, беше признат. /…/ Въпросите могат да бъдат решени, когато се погледне на проблемите на децата и майките в цялост, а не през призмата на една-единствена услуга, което по същество изкривява гледната точка. Очевидно е, че нито с една услуга, нито с една институция могат да се решат нещата. Тези политики трябва да са ангажимент и на Министерството на здравеопазването, и на образованието, и на културата, и на спорта, и на всички, към които хората с увреждания имат своите претенции“.

В момента се залага фундаментът и ако всичко върви добре, до края на годината би трябвало да имаме 3 закона, които трябва да решат включително проблемите на майките на деца с увреждания, добави още Минчо Коралски.

Още по темата чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна