Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското председателство подписва от името на Съвета на ЕС директивата за командированите работници

Снимка: БГНЕС

Утре Българското председателство ще подпише от името на Съвета на Европейския съюз директивата за командированите работници. Това съобщи социалният министър Бисер Петков на конференцията в София, която отчита постиженията по Европейския социален стълб. Министърът посочи директивата за най-голямото постижение на председателството на страната ни в социалната сфера.

"Според новите разпоредби командированите работници ще получават еднакво заплащане за една и съща работа с местните си колеги. Съгласно новите правила, разходите за път и настаняване трябва да бъдат поети от работодателя, което значи, че няма да се удържат от заплатата на служителите. Работодателите ще трябва да осигурят и достойни условия за настаняване. Новите правила имат за цел да осигурят по-добра защита на командированите работници, както и справедлива конкуренция за компаниите".

Еврокомисарят по заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тийсен, заяви, че Европейската комисия и правителствата на страните-членки имат отговорност да започнат да прилагат Европейския социален стълб, за да отговорят на очакванията на гражданите.

"Единствено когато гражданите видят резултатите, всички заедно ще сме в състояние да твърдим, че сме успели".

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов отбеляза, че в предложената нова многогодишна финансова рамка на ЕС ще се запази политиката на кохезия за регионите с ниско икономическо развитие въпреки намаляването на средствата.

"За да се намалят неравенствата и да се помогне на регионите с ниски доходи и слаб растеж да наваксат изоставането си, БВП на глава от населението остава водещ критерий при разпределянето на средствата. Въвеждат се и нови критерии, за да се отчетат по-добре реалностите по места, като младежка безработица, ниско равнище на образование".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна