Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавите от Централна и Източна Европа да изготвят скринингови програми за хепатит и ХИВ

Снимка: pixabay

Държавите от Централна и Източна Европа да изготвят скринингови програми за вирусните хепатити и ХИВ - зад тази идея се обединиха участниците в Регионална конференция у нас на тема - "Сходни предизвикателства за превенция на хепатитите и ХИВ".

Най-голямото предизвикателство пред България е, че хората не знаят, че са инфектирани с ХИВ или хепатит, посочи Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Защото, ако имаме някакъв шанс да елиминираме тези заболявания, начинът да се провалим, е, ако не открием болния. В нашия регион, Централна и Източна Европа обикновено нямаме точна статистика, не знам колко точно са пациентите, нямаме методологии за скрининг и за обхващане на рискови групи.

Ако се прави адекватна профилактика, няма да се налага лечение, посочи председателят на комисията по здравеопазване доктор Даниела Дариткова.

От 13 милиона лева реймбусна сума за 2013 година за 2 100 пациента, за първите десет месеца на 2017 година за три хиляди пациента касата е платила 69 милиона и двеста хиляди лева, от които за хроничен хепатит С са 62 милиона лева.

В България  терапията за хепатит С се финансира от здравната каса, за хепатит Б има ваксина, а ХИВ лечението се заплаща от здравно министерство. По света всички ХИВ позитивни започват лечение, а всички рискови групи приемат безплатно профилактично лекарство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна