Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът ще представи в Страсбург резултатите от Българското председателство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов ще представи днес пред Европейския парламент  в Страсбург резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Министър-председателят Борисов ще информира европейските депутати за напредъка и резултатите по основните приоритети през последните шест месеца, сред които е ключовият приоритет - европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, намерил кулминационната си точка по време на срещата на върха в София, събрала след 15-годишна пауза отново лидерите на Западните Балкани и на страните-членки на Евросъюза в търсене на  европейска интеграция през инфраструктурни проекти.

Големият пробив в края на българското евролидерство дойде по време на Съвета „Общи въпроси“ в Брюксел, председателстван от външния министър Екатерина Захариева, когато след инфарктно заседание се стигна до положително решение  за започване на преговори за еврочленство с Македония и Албания.

Очаква се след изказването на премиера Борисов, обръщение да направи председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Предвидена е възможност за изказване на един представител от всяка от политическите групи в европарламента.

Преди участието в пленарната сесия българският премиер ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. В края на другата седмица Бойко Борисов ще информира и Народното събрание за резултатите от Българското председателство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени