Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ли Къцян пристигна на четиридневно посещение в България за срещата "16+1"

| обновено на 05.07.18 в 20:42
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Китай Ли Къцян пристигна на четиридневно посещение у нас.

Официалната церемония по посрещането му от премиера Бойко Борисов ще е утре, а тази вечер в резиденция "Бояна" двамата ще обсъдят на работна вечеря двустранните отношения и възможностите за допълнително активизиране на търговско-икономическото сътрудничество.

Ли Къцян е в София за участие в седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България. Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

Междувременно трябваше да влязат в сила реципрочните мерки за 34 млрд. долара, които Китай възнамерява да наложи на Съединените щати като отговор на американските икономически санкции. По-рано обаче от Пекин уточниха, че заради часовата разлика ще се въздържат от подобно действие, докато не стане ясно окончателното действие на администрацията на Доналд Тръмп.

Ако Вашингтон въведе поредната серия от търговски мита срещу Пекин, това ще се случи в средата на работния ден в Китай заради часовата разлика от 12 часа между двете столици, припомня Ройтерс. Агенцията цитира източници от Китай, които твърдят, че Съединените щати "започват да стрелят" по света заради търговската си политика. От Пекин обаче са категорични, че ще отговорят с реципрочни мерки, просто изтеглят часа - не от полунощ местно време, а веднага, след като Вашингтон предприеме действия.

Възможната повишаване на напрежението ще се случи в деня, когато започва официално визитата на Ли Къцян в България. Публичните изяви от престоя му в София започват утре с церемония на паметника на Незнайния войн и посещение в църквата "Света София".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна