Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Червената къща представят резултати от проект за социализация на деца от улицата

В Червената къща ще представят резултати от проект, посветен на интеграцията на маргинализирани групи деца.
Снимка: НБУ/Червената къща

Екип от артисти, психотерапевти, социални работници, педагози и студенти ще разкаже днес в Центъра за култура и дебат "Червената къща" за работата си с деца и младежи на улицата и техните семейства, които обитават района на Женския пазар в София. От август 2016 година екипът работи почти ежедневно с тях индивидуално и групово в пространството "Павилион 19 - място за игра" на Женския пазар и днес ще отчете изпълнението на етап от проекта. В "Павилион 19 - място за игра" се провеждат различни творчески ателиета, както и работилници за образователни и социални умения. 

Екипът ще популяризира работния си модел чрез конкретни случаи от практиката - ще бъдат представени историите на три деца. Едното от тях тръгва на училище с подкрепата на семейството си, второто чрез звуци и танци проговаря на български, а третото е научило какво е пластилин и е открил Майкъл Джексън.

"Изборът ни се спря на три деца, защото и трите случая, както и случаят на групата, показват някакво развитие. Като че ли при тези случаи то е още по-ясно изразено", обясни в предаването "Преди всички" Цветелина Йосифова, която е част от екипа. "Има деца, които живеят в такава нищета или пък толкова са необгрижени, че не е изненада, че научават какво е пластилин при нас или пък, че има книга, че тя може да се прочете, че човек може да създаде някаква история, после може да я пресъздаде на сцена - различни неща, които като че ли при децата от други семейства може би се случват по по-естествен начин", допълни тя.

Емблематичният Женски пазар в столицата събира в себе си много контрасти. "Той е много пъстър, изпълнен е с различни истории, малко е като декор на "1001 нощ", отбеляза Йосифова:

"Избрахме това място неслучайно. Нашата първоначална идея дойде във времето, когато имаше пик на бежанския поток. Тогава всъщност си мислехме, че ще работим основно с хора, които по някакъв начин търсят закрила или пък искат да преминат и да заминат за друга страна. В крайна сметка така започнахме, но освен че има разлика спрямо тогава и сега в тази бежанска вълна, в България нямаме такъв брой бежанци. Някак заставайки на това място, започнахме да работим (така си бяхме и намислили) както с местни, така и с мигрантски общности, и при нас започнаха да идват основно децата на пазара, а те са всякакви - има българчета, има ромчета, има турчета, има деца, които са със смесен произход."

Това е един от най-трудните проекти, по които съм работила, защото това е тема, която още в зародиш се маргинализира и много трудно се говори за нея, сподели още Цветелина Йосифова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна