Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тримесечно дъно на бизнес активността в британския сектор на услугите през юли

През юли бизнес активността в сферата на услугите във Великобритания се забави изненадващо силно до тримесечно дъно, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit. Това може да повдигне допълнителни въпроси относно вчерашното решение на Английската централна банка да повиши основната британска лихва до 0,75% въпреки растящата несигурност относно преговорния процес по излизането на Великобритания от ЕС.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, се понижи през юли до 53,5 пункта (най-ниско ниво от април) от 55,1 пункта през юни и очаквания за доста по-скромно понижение до 54,7 пункта. Подобно слабо проучване на агенция Markit беше представено и по-рано тази седмица, според което индексът на промишлената активност нарасна се понижи през юли до 54,0 пункта от 54,4 пункта месец по-рано. Единствено бизнес активността в строителство отбеляза солиден ръст до 14-месечен връх от 55,8 пункта спрямо 53,1 пункта през юни.

Някои от компаниите в областта на услугите отдават забавянето на тяхната бизнес активност през юли на необичайно горещата вълна през лятото и на Световното първенство по футбол, но също така има сигнали, че несигурността около процеса на Брекзит е довел до ограничаване на новите поръчки. Доставчиците на услуги пък са повишили заетостта в сектора с най-слабо темпо от близо две години насам на фона на затегнатите условия на трудовия пазар и растящият натиск върху заплащането.

Общият PMI индекс, отчитащ бизнес активността в промишлеността, в строителството и в сферата на услугите, също се понижи през юли до тримесечно дъно от 53,8 пункта спрямо 55,0 пункта през юни.

Днешното изненадващо слабо проучване за активността в сферата на услугите сякаш не кореспондира с решението на Английската централна банка от четвъртък да увеличи с 25 базисни пункта основната британска лихва до посткризисен връх от 0,75 на сто. Трябва да се има предвид, че банката мотивира това свое решение с оценката, че след слабото начало на годината британската икономика вече е започнала да се възстановява. Проучването на агенция Markit за юли обаче подсказва за слабо представяне на икономиката и в началото на трето тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна