Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георгиос Мавракис: Правителството на Ципрас ще се задържи на власт и ще покаже лявото си лице

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се задържи на власт и ще разгърне левия си потенциал, без да е под диктата на кредиторите, смята Георгиос Мавракис.
Снимка: БГНЕС

Избори в Гърция няма да има преди май 2019, много вероятно е те да се състоят през септември 2019-а. Това прогнозира в предаването "12+3" анализаторът Георгиос Мавракис. 

Гърция излиза от осемгодишната криза и договори с кредитори, които са връзвали ръцете на гръцките правителства и те са действали под диктовка. Сега гръцкото правителство ще може да върши някои неща, без да пита кредиторите, подчерта Мавракис: "Не че положението е розово. Колкото дължеше Гърция преди осем години, горе-долу толкова дължи и сега. Тези дългове, които са били опасност за европейските банки (най-вече за германските и френските), направиха така, че да спасят банките, а не точно гръцкия народ."

В момента е на власт партия, която се самонарече лява, а премиерът Ципрас вече ще има възможност да покаже лявото си лице, смята Мавракис. Той посочи, че управлението на СИРИЗА е донесло някои революционни промени, като даде пример със закон, който гарантира, че никой, включително неосигурен, няма да остане на улицата без здравна помощ и без да бъде лекуван:

"Това е нещо, което би трябвало и управляващите в България да имат предвид. Защото и в България се случва това, което и в Америка - нямаш ли пари, можеш да умреш на улицата. В Гърция това не е така."

Въпреки вързаните ръце на Ципрас, нивото, стандартът в Гърция винаги е било и продължава да бъде по-високо от това в България, каза още Георгиос Мавракис. Той заяви, че от идването на СИРИЗА на власт атаките от всички страни са много големи, защото е започнал нов вид политика: 

"Срязана беше връзката между политиците и тези, които имат много пари - банките, големите богаташи, които преди са взимали много лесно кредити от банките или пък притежател на голям телевизионен канал и същевременно строител, който прави въртележки, изпразва държавната хазна и плаща за пропаганда за или против правителството. Ето тези игрички, които ги знаем и от България, са се случвали в Гърция в много големи мащаби. Тези игрички в момента са прекъснати. Те са изгубили властта и по всякакъв начин удрят правителството, за да могат пак да се върнат и да си продължават игричките."

Като пример Георгиос Мавракис посочи тиражираните внушения, че предстои ново падане на размера на пенсиите: "Говорят за някакви бъдещи неща, които не са много сигурни. Пропагандата не е само за настоящето и за миналото - какво не е свършила СИРИЗА или какво е свършила лошо, а какво ще свърши. По всичко личи, че това няма да стане. Няма да паднат пенсиите. Много скоро ще има и увеличение на минималната работна заплата и ред други неща, които, предполагам, ще задържат правителството на власт."

Според анализатора това, което евентуално може да разклати нещата, е, ако се стигне до гласуване на македонския въпрос в парламента, а партньорът на СИРИЗА в правителството е обявил, че няма да гласува за това.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени