Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитална колекция с творби на Дора Габе подготвя библиотеката в Добрич

Снимка: europeana.bg

Дигитална колекция „В света на Дора Габе” подготвя Регионалната библиотека в Добрич по повод 130 години от рождението на поетесата. От 3 септември посетителите на библиотечния сайт  http://www.libdobrich.bg/  ще имат неограничен достъп до дигиталната сбирка, съобщиха от културната институция. В дигиталната колекция са включени 16 книги на Дора Габе, сред които и нейни преводи на произведения на други автори. Всички те са издадени между 1908 и 1947 година. 

Регионалната библиотека в Добрич носи името на голямата българска поетеса от 1998 година. Две години по-късно е обособена уникална библиотечна колекция „Дора Габе”, която съдържа книги, фотографии, ксерокопия на архивни документи, репродукции, лични вещи, видеофилми, аудиокасети, грамофонни плочи, графики и фотографски негативи и позитиви, чието съдържание непрекъснато се обогатява. 

По повод годишнината от рождението на знаменитата добруджанка библиотеката организира поредица от инициативи. Сред тях е Националният конкурс за рисунка „В света на Дора Габе” по нейни произведения с краен срок за участие 15 октомври. От 10 до 28 септември библиотеката организира изложбата „Родена в Добруджа”, с която отбелязва годишнината от рождението на Дора Габе и 78 години от връщането на Южна Добруджа към пределите на България. Посетителите ще могат да разгледат и фотодокументалната изложба, разкриваща житейския и творчески път на видната добруджанка.

На 5 октомври  Катя Зографова ще представи беседа на тема „Многоликата Дора Габе. Верската, етническата и националната идентичност на поетесата”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени