Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Пропуквания на платното и слаба мантинела са част от нарушенията по пътя край Своге

4
Снимка: БГНЕС

Разлики в плътността на асфалтовата смес, пропуквания на платното и слаба мантинела, поставена в нарушение на стандартите за отстояние. Това са част от нарушенията при изпълнението на ремонта на пътния участък, които установиха експертите от Института за пътна безопасност при огледа на мястото на катастрофата при Своге.

Методи Стилианов - български специалист по пътна безопасност, който работи в Австралия, същото бе привлечен за външна експертиза. Той коментира настилката на пътя:

"Като се върви по нея, то се усеща, че няма сцепление. Просто се усеща на подметката, при положение, че съм 95 килограма. Автобусът е над 3 тона и половина. Така инсталирана мантинелата или така проектирана, тя не е свършила работата си. Имаме автобус, който е прелетял отвъд мантинелата, имаме бордюр, на който челният му ръб просто е изстрелял автобуса, а мантинелата най-вероятно е спомогнала да го обърне. За да разберем дали става въпрос за пестене на пари, на средства от изпълнение на обекта, трябва да се видят плановете и проекта. Възможно е и компетенция".

"Намираме се на място, което е съвсем близо до катастрофата. Гледаме състоянието на пътната настилка и виждаме, че не на едно и две места тя е изключително компрометирана. Теорията, че автобусът е влязъл с несъобразена скорост, за мен не е много съществена, защото завоят наистина е много остър, а и теренът е такъв, че те принуждава да намалиш. Няма как да минеш иначе"- демонстрира за "Хоризонт“ Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна