Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Пенчев, WWF: Близо 40% от реките в България са с добри показатели

Снимка: МРРБ

В България близо 40% от реките са с добри показатели. Това каза Филип Пенчев от природозащитната организация WWF в интервю за предаването „Преди всички“.

„За съжаление, имаме доста водни тела, които са с много лошо екологично състояние. В момента почти нищо не се прави, за да подобрим процента на екологично състояние на реките в България. Ситуацията с река Дунав не е много по-различна. Реката има нужда от много сериозни инженерни мероприятия, за да бъде осигурено както корабоплаването, така и да се обърне сериозно внимание на защитата на екосистемите ѝ“, обясни той.

В последно време различни изследвания показват, че прекомерното използване на реките всъщност оказва много негативно влияние върху тях, смята Пенчев:

„За т.нар. „скрити ползи“ много малко се говори, а една от скритите ползи е, че ние изграждайки различни съоръжения по реките с цел водоснабдяване, напояване, хидроенергетика, реално препречваме речното течение, задържаме го в даден участък от реката и в долното течение ние спускаме по-малко вода, респективно по-малко наносни отложения, които така или иначе не могат да достигнат до устията на реките, до делтите на реките, които са едни от най-плодородните места на Земята и осигуряват прехрана на милиони души в глобален мащаб“.

Доклад за оценка на водите сочи, че 2 млрд. души разчитат директно на реките за задоволяване на питейните си нужди, 25% от световното производство на храна зависи от речното напояване, а 12 млн. тона сладководна риба всяка година покриват хранителните нужди на десетки милиона хора. Пенчев уточни, че доскоро се е приемало, че водните ресурси са една константа, но с нарастването на населението в световен мащаб, вече на места се забелязва голямо преексплоатиране на реките и в дадени региони няма време тези води да се възстановяват естествено: „Ние смятаме, че всъщност риболовът е доста по-голям.“

Пенчев каза още, че в момента в Европа започват политики по възстановяване на старите речни течения, така че то да удължи своя път, което намалява потенциалния риск от наводнения за дадения регион.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна