Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Кашъмов: Малкият бизнес и всеки гражданин ще пострадат от промените в АПК

Снимка: БГНЕС

„Всеки гражданин, средният и дребният бизнес ще пострадат от промените в АПК. Единствените, които могат да спечелят, са хората във властта и олигарсите, т.е. най-едрият бизнес, който би имал интерес да няма обжалвания и който иска да взима големите и апетитни парчета от обществения продукт. Това не бива да се позволява“. Това заяви в предаването „12+3“ Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“ относно ветото на президента Румен Радев върху промени в АПК.

„Тук става дума за достъпа до правосъдие на гражданите и на организациите. Всяко едно обжалване било на определяне на данък, размер на местни данъци и такси, на отказ дори скица да бъде издадена или удостоверение за наследници, отива в административните съдилища. Народното събрание гласува едни непосилни за голяма част от българските граждани такси за втора съдебна инстанция, което скача от 5 лева досега на 70 лева, за неправителствените организации се въвеждат още по-големи такси, които от 5 лева скачат на 370 лева за такова обжалване. Тук трябва да се има предвид, че пред административните съдилища чрез обжалването на конкретно решение или действие съществува реалната възможност да бъдат спрени злоупотреби, нарушения, дори корупция. В административните съдилища бяха спрени ключови посегателства над човешките права“.

Адв. Кашъмов изказа мнение, че българските законодатели изобщо не правят анализи, преди да променят законите:

„Докладите на ВАС и на административните съдилища са напълно пренебрегнати при правенето на тези промени“.

Експертът е на мнение, че трябва да се приемат реални мерки, за да се подобри съдебната система, като се намерят истинските причини за бавното гледане на делата.

„Трябва да се анализират причините, да се подкрепи съдебната система, а не да се премахва проблемът, като „ударим“ възможността на хората да влизат в съда – това решение е единствено в полза на тиранията, на автокрацията и на административния произвол“.

Според адвокат Кашъмов промяната, засягаща общините и държавните институции, които също ще трябва да внасят такси, само привидно е позитивна. Той е на мнение, че тя няма да доведе до дисциплиниращ ефект:

„Негативният ефект обаче от това, че те ще си плащат такава такса, е, че ако държавната институция спечели делото на втора инстанция, тогава тази сума ще трябва да я плати загубилият делото, т.е. жалбоподателят. Така че от джоба на българския гражданин два пъти ще излязат пари – един път ще си плати собствената такса, която се повишава толкова пъти, втори път ще плати при евентуално загубване на делото и таксата, която пак той е платил, давайки я на бюджета, но формално е излязла от институцията“.

Има и други притеснителни промени, подчерта още Александър Кашъмов. Заседанията на втора съдебна инстанция стават закрити, а много дела стават едноинстанционни, посочи той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени