Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Нито един от обсъжданите здравноосигурителни модели не е приемлив

Снимка: БГНЕС

В комисията по здравеопазване ще започнат дискусии по вариантите за промяна на здравноосигурителния модел, предложен от здравното министерство. Председателят на ресорната парламентарна комисия Даниела Дариткова, от ГЕРБ, поясни, че няма краен модел, по който да има пристрастия:

“Ще имаме редица дискусии, срещи с експерти, ще търсим максималното съгласие за това да се намери такъв вариант, който да бъде в интерес за всички, които са ангажирани в сектор "Здравеопазване“, поясни Дариткова. 

Според КНСБ нито един от обсъжданите здравноосигурителни модели не е приемлив. В центъра на реформата в здравеопазването трябва да е пациентът, а не парите, каза вицепрезидентът на синдиката Иван Кокалов:

"Крайно време е държавата да си стане нормален осигурител. Крайно време е да се засили контролът по отношение и на достъпа, и на качеството, защото, ако не дай си Боже натоварим българина при тези доходи да плаща и за здраве, за съжаление голяма група хора ще си стоят в къщи и ще си умират вкъщи", поясни Кокалов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна