Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият автор Ян Новак е в България, за да представи графичната новела "Затопек"

Историята на легендарния чешки бегач на дълги разстояния оживява през графичния прочит на комикс художника Яромир 99

Манол Пейков и Ян Новак, снимка Ирина Недева

Утре, 3 октомври, Чешкият център и издателство "Жанет 45" ще представят графичната новела на Ян Новак и Яромир 99 "Затопек". 

Емил Затопек е бегач на дълги разстояния, който на практика през 50-те години предизвиква революция в начина на бягане. Смята се за родоначалник на необичайни тренировъчни методи като интервалните тренировки и метода на хиповентилацията. Има 18 световни рекорда на дистанции от 5 до 30 км. 

Графичната новела „Затопек“ е съвместен проект на писателя Ян Новак и художника Яромир 99. Проектът проследява пътя на Емил Затопек (1922-2000) от малкото градче Копршивнице до олимпийския стадион в Хелзинки, където през 1952 г. забележителният чешки атлет печели три златни медала, подобрявайки олимпийските рекорди в бягането на 5000 м и 10 000 м и в маратона.

"Винаги съм се вълнувал от спорт, въпреки че мразя да тичам. Играл съм футбол, играл съм и хокей на лед. Това, което ми хареса в историята е, че това е много филмова, кинематографична история - един мъж, който сам се изправя срещу системата и в крайна сметка я побеждава", разказа чешкият писател Ян Новак в предаването "Хоризонт до обед".

Ян Новак е чешки писател, преводач и публицист. Пише на чешки и английски език. През 1969 г. със семейството си напуска Чехословакия и след едногодишен престой в австрийски лагер за емигранти заминава за САЩ. 

Емигрантският опит е в основата на дебютния му сборник разкази "Striptease Chicagо", пресъздаващи в ироничен дух живота на чешката общност в Чикаго, както и на репортажно-есеистичните книги „Прага в кадифе“ и „Комуняги, мошеници, цигани, ченгета и поети“.

През 2004 г. в превод на чешки излиза големият му документален роман „Дотук добре“, удостоен с престижна чешка литературна награда в категорията книга на годината. 

Ян Новак е съавтор на два документални филма за Вацлав Хавел и преводач на редица от пиесите му на английски език. В България е познат като съавтор на Милош Форман в автобиографичната му книга, чието първо издание е публикувано у нас през 1995 г. под заглавие „Повратна точка“.
Емил Затопек
Jaromír 99 е псевдоним на музиканта и комикс художник Яромир Швейдик. Известен е като художник на трилогията „Алоис Небел“, проправила пътя на комиксите за възрастни на чешкия книжен пазар. 

Цялото интервю с Ян Новак в превод на Манол Пейков слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна