Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишан Джингозян: България ще бъде сред потърпевшите от Брекзит

Има огромно разделение по отношение на Брекзит, смята Джингозян

Деумонстрация на антибрекзит движение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Темата за напускане на Европейския съюз разделя обществото и политическите партии. Това каза в "12+3" Нишан Джингозян, който работи в Лондон по програми за интеграция на етническите малцинства. Той допълни, че в самата Консервативна партия съществуват дълбоки, почти непреодолими различия относно Брекзит - как и дали трябва да се случи.

"Бившият външен министър Борис Джонсън, който е изключително популярна личност, заяви, че планът на Мей за Брекзит е абсурден. Темата за напускане на ЕС разделя обществото и политическите партии и дори самото правителство. Центърът за европейска реформа съобщи преди дни, че от момента, в който Великобритания е взела решението, финансите са ощетени с 26 милиарда лири годишно. Това е 500 млн. лири седмично. Всички големи компании и банки имат планове за напускане", отбеляза Джингозян.

На въпрос дали е възможно Великобритания да напусне ЕС без споразумение, Джингозян отговори:

"Силно се надявам, че разумът ще надделее и ще се стигне до сделка. Това ще бъде дълъг, труден и болезнен процес. В края на краищата малките държави в Европа ще бъдат потърпевши, България е една от тях. Вноската на Великобритания никак не е малка, тя трябва да бъде компенсирана и ще бъде компенсирана, включително и от България".

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю, както и анкета на Невена Петрова по темата за Брекзит.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна