Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираният наказателен съд даде ход на делото "Иванчева"

| обновено на 08.10.18 в 18:29
Иванчева и Петрова на влизане в залата на съда на предишно изслушване..
Снимка: БГНЕС



Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров. Съдия Иво Хинов даде ход на процеса по същество, въпреки че подсъдимите и техните защитници искаха той да бъде отложен за друга дата.

Основният свидетел по делото срещу отстранената от поста й кметица на "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров  -   строителният предприемач  Александър Ваклин,  разказва вече втори час пред Специализирания наказателен съд как са му били поискани половин милион евро, за да бъде придвижена преписката му за разрешение за строеж в квартала. Преди него показания дадоха съпругата му и негова служителка. 
От показанията на тримата стана ясно, че опитите да бъде накара кметската администрация да предвижи преписката са протекли на два етапа. От юни миналата година до този март - чрез писма, жалби и съдебни дела и няколко опита за срещи с Десислава Иванчева, а след това  започва преговорите за подкупа. Посредник е Петко Дюлгеров, който вече призна това пред разследващите.  Първата му среща с Ваклин, за която прокурорският свидетел разказа пред съда, е през март в Халите. На нея обсъждали строителния проблем на бизнесмена, с който той не можел да реши по каналния ред. На третата среща Петко Дюлгеров му казва, че  Петрова и Иванчева искат пари и започнала уговорката колко, кога и къде. Междувременно строителният предприемач отива в Антикорупционната комисия. Той и семейството му дават съгласие да бъдат подслушвани. Така се стига до арестите на 17 април, а Ваклин, въпреки че все още не е получил 70 000 белязни евро, който бяха намерени у тримата подсъдими, казва, че това е неговият принос към борбата с корупцията:
"За съжаление, няма вълшебни пръчици и с едно действие вие по никакъв начин не можете да решите този проблем, който е на много нива, в цялата система. Всеки трябва да даде нещо, за да се подобри средата. Нека всеки се бори с нивото, с което може. Аз смятам, че бремето за сигнализирането и изнасянето на цялото това дело, трябва да "легне" на някой, който може да го направи. Аз смятам, че мога и ще направя всичко от себе си".
Пострадалият от корупционната афера Александър Ваклин е сред призованите за разпит свидетели, но защитата реши той да свидетелства накрая, тъй като той е ключова фигура по делото, и анонсира дълъг разпит. 

Според прокуратурата тримата обвиняеми са поискали от Ваклин половин милион лева, за да могат да придвижат негово съобщение, което да финализира процедурата му за строеж в "Младост". 

На предишното съдебно заседание съдът прецени, че в обвинителният акт не са допуснати съществени процесуални нарушения, а днес заключителната му част трябва да бъде прочетена в съдебната зала.

Той описва как, според прокуратурата, е взето решението за изнудването на Ваклин. Инициатор била Иванчева, помагала ѝ Петрова, а Дюлгеров предложил да е посредник в контактите със строителния предприемач.

Първоначалната обсъждана сума била 250 000 лева, но след като станало ясно, че Ваклин има интерес и към други терени в "Младост", била удвоена, пише в обвинителния акт. Той описва как се договаряли мястото и начинът на предаване на първата вноска от подкупа - 70-те хиляди лева, който бяха намерени у тримата подсъдими при показните им арести на 17 април.

От обвинителния акт става ясно, че бял тефтер на Десислава Иванчева е едно от основните доказателства за корупционната афера. Той е бил намерен  в дамската ѝ чанта, а на първите му две страници имало инициали и суми.

От ареста си и досега отстранената кметица и бившата ѝ заместничка твърдят, че са невинни и че са жертва на схема, организирана от третия подсъдим - Петко Дюлгеров,  и подалия сигнал, че е изнудван  - Александър Ваклин.

Бизнесменът ще е сред първите разпитвани по делото, както и съпругата му и десетки общинските служители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна