Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Борисов използва убийството в Русе за контраатака срещу критиците си", пише на първата си страница вестник "Сега". Разкриването на убийството на русенската журналистка Виктория Маринова даде повод на премиера Бойко Борисов да премине в остра контраатака срещу всички, които са настоявали за бързо и качествено разследване на жестокото престъпление или са се усъмнили в работата на полицията и правителството, коментира изданието. Сред "провинилите се" се оказаха медиите - чужди и български, както и водещи европейски политици. Убийството на Маринова бе осъдено от ООН, от редица еврокомисари, сред които по правосъдието Вера Йоурова, шефа на ЕНП в ЕП Манфред Вебер, от посолството на САЩ у нас и редица неправителствени организации, уточнява "Сега".

"Нова държавна агенция, подчинена на Министерския съвет, ще бори войната по пътищата", съобщава вестник "24 часа". Идеята е агенцията да осъществява контрол върху функциите на ведомствата, които имат отношение към пътната безопасност и координация между тях. Тя ще бъде оглавена от Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален министър Николай Нанков, който напусна парламента. Крумова временно ще бъде съветник на премиера Бойко Борисов, докато през идните седмици новият орган се структурира и заработи, уточнява "24 часа".

Министерството  на здравеопазването отпуска 5 млн. лева за хемодиализа, информира вестник "Труд". Средствата за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване, ще бъдат разпределени между 29 болници. Парите са част от общо 8 млн. лева, отпуснати от правителството за здраве в края на септември. С останалите 3 млн. лева ще бъдат покрити различни нужди на болниците като ремонт и купуване на апаратура, допълва "Труд".

"Концесията на летище София - при Цацаров", пише вестник "Дума". БСП внесе вчера сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за спиране на концесията на летище София заради противоречие със Закона за концесиите. Аеропортът е част от националната ни сигурност и трябва да остане държавен, заяви Елена Йончева "Летището е 100% държавно. То е печелившо и не бива да се отдава на чужденци за стопанисване", посочи Филип Попов, цитиран от "Дума".

"Пеевски дари медиите си", пише в заглавие на първата си страница вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че в специално изявление депутатът от ДПС е обявил, че се оттегля като издател и ще прехвърли собствеността на неговата пресгрупа на учредена фондация "Телеграф".

"Ремонтират старите асансьори с тел и пирони", пише вестник "Монитор".  Всекидневникът обяснява, че 8 от всеки 10 асансьори в България са останали без части и затова са поправяни с налични материали или некачествени части.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени