Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 убити след атака на 18-годишен студент в колеж в Крим

| обновено на 17.10.18 в 19:30
Експлозията днес на полуостров Крим, при която са загинали най-малко 18 души и 50-ина са ранени, е причинена от взривно устройство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският Следствен комитет (СК) съобщи, че разследването на днешния инцидент в политехнически колеж в Керч на полуостров Крим сочи, че 18-годишен студент е извършил атаката, при която загинаха 19 души.

55 души са приети в болници след атаката със самоделна бомба и стрелба с ловно оръжие, 35 от тях остават в медицински заведения, като осем от тях са в тежко състояние. Близките на загиналите ще получат около 13 000 евро компенсация.

Очевидци, цитирани от РИА Новости, говорят за взрив и последвала стрелба, която продължила около 15 минути след експлозията.

В последното съобщение на СК предишното разследване за терористичен акт е преквалифицирано по друг член от Наказателния кодекс за убийство на две и повече лица.

Първоначалният оглед на телата показва, че те са починали от огнестрелни рани. Установена е самоличността на младежа, когото видеозаписи показват, че е влязъл в колежа преди произшествието с оръжие в ръце. Това се оказал 18-годишният Владислав Росляков – студент 4-ти курс в колежа. Тялото му е открито в помещение на учебното заведение, посочва СК.

Предварителните предположения на следователите от досегашната картина на престъплението говори, че младежът разстрелял намиращите се в колежа хора, а след това е извършил самоубийство.

Родителите на Владислав Русляков били разведени. Живеел е с майка си, която е била санитарка в Онкологичния диспансер в града. Съкурсниците му го описват като „много затворен“, почти с никого не е общувал, не е бил активен и в социалните мрежи.

На 8 септември се е сдобил с разрешително за оръжие 12-и калибър, а преди няколко дни си е купил 150 патрона за него. Миналата седмица не е посещавал занятия, защото е бил болен.

По-рано през деня СК съобщи, че повечето от жертвите са учащи се. И че според първоначалните данни експлозията е станала в столовата на колежа, а във неустановеното взривно устройство е имало метални предмети. Такива се слагат за повече поражения.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви малко след първите съобщения за инцидента, че се разследва и версията за терористичен акт. По-късно източник от Националната гвардия определи взрива като терористичен акт.

Според преподавателка, цитирана от russian.rt.com, в училището е имало тържество и много гости. Първият етаж на сградата на техникума е пострадал най-сериозно, площадката, на която е било тържеството, е осеяна със счупени стъкла.

Руските медии пишат, че не достигали линейки и че част от ранените са транспортирани в болници с леки автомобили или с коли на обществения транспорт.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна