Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясмина Реза отново на българска сцена с "Белла фигура" на Антон Угринов

Снимка: Театър "Българска армия"

"Привлекателното при Ясмина Реза е това, че тя има собствен език. Живеем във време, което е един copy-paste, всеки имитира някого и колкото и да са умели и сръчни повечето хора на изкуството, които се имитират взаимно по един много атрактивен начин, е много трудно да имаш наистина собствен език, автентичен език." Това каза в предаването "12+3" режисьорът Антон Угринов, който поставя спектакъла на Реза "Белла фигура". 

Ясмина Реза е позната на българската публика с „Арт“ и „Богът на касапницата“. "Ясмина Реза е чудесен драматург, който говори за света, в който живеем, по един много лаконичен, но съдържателен и дълбок начин, също така много непретенциозен, с хубаво чувство за хумор и на много ниво", допълни Угринов. "Обикновено тя използва малък, дребен сюжетен повод, който да отвори големи бездни и да предизвика големи катастрофи, откривайки хората пред нас."

"Реза се занимава с модерните хора, модерния човек, каквито сме всички ние. Твърдя, че говори за нас, че има собствени прозрения", продължи размислите си режисьорът. Той обясни, че "белла фигура“ е италиански израз, който означава да правиш добро впечатление, а пиесата се занимава в много голяма степен с това "как всички ние в стремежа си да правим добро впечатление започваме да правим толкова много компромиси със собствените си мерки, мечти и желания и в един момент започваме да не се харесваме самите ние". 

"Реза много се занимава с това какви маски слагаме ежедневно. Да бъдеш искрен и честен със себе си е трудно, но добро упражнение и Реза ни напомня за това със своите текстове", обобщи Антон Угринов.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна