Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на българо-руската междуправителствена комисия

Снимка: архив

Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество заседава днес в Москва, като председател от българска страна е министърът на енергетиката Теменужка Петкова, а от руска - министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

В ръководената от министър Петкова българска делегация са включени четирима заместник-министри: на икономиката, на туризма, на отбраната и на младежта и спорта. Участват също така изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции, на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, на НЕК, „Българския енергиен холдинг“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

По време на заседанието, което ще продължи до 26 октомври, ще бъдат разгледани въпроси от различни области на двустранното икономическо сътрудничество – търговия, енергетика, туризъм, селско стопанство, информационни технологии, корабостроене, транспорт и други. В рамките на сесията в руската столица ще бъде проведен и бизнес форум, в който се очаква да вземат участие представителите на компании от двете държави.

Очаква се сътрудничеството в енергетиката да е сред водещите теми на форума.

Наскоро президентът Путин заяви, че въпреки неуспеха на проекта „Южен поток“, България запазва шансовете си да играе важна роля при транзита на руски газ за европейските пазари.

Междуправителствената комисия ще заседава за първи път от повече от две години и половина. Възобновяването на работата ѝ е резултат от посещенията през май в Русия на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Предишното ѝ заседание беше през януари 2016 г. в София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна