Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Кисьов: Меркел заслужава уважение, а не насмешка

Владимир Кисьов
Снимка: БГНЕС

Изборните резултата в Германия не са много добър сигнал за Европа преди вота за Европарламент през май догодина, но трябва да се отнасяме с уважение към канцлера Ангела Меркел, а не с насмешка, която се усеща в част от коментаторите, че е дошъл краят ѝ. Това каза в предаването „Преди всички“ днес Владимир Кисьов – председател на Управителния съвет на Европейския институт, коментирайки оттеглянето на Меркел от германската политика през 2021 г.

„Тя остави следа в тези бурни години на ЕС, когато той бе поставен на голямо изпитание с икономическите кризи, мигрантски вълни. Меркел е от малкото политици, които могат да бъдат сравнявани с големите визионери за бъдещето на Европа“, посочи той.

Според Кисьов „след Ерата Меркел ще дойде достоен неин заместник в партията ХДС и начело на Германия, защото без Германия Европа не би съществувала и не би изглеждала в този вид“.

Той допусна, че Меркел може да потърси европейска кариера след оттеглянето ѝ от германската политическа сцена през 2021 г.

Преди днешната кръгла маса в София „Евроизбори 2019 – Европейска мечта или европейски кошмар“ Кисьов каза, че „целта на форума е да призовем политиците да говорят честно и откровено с гражданите на Европа и да реализират това говорене на практика. „Не трябва да допускаме реваншизми и национализми, нито фашизиране на определени кръгове“, посочи той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна