Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чуждестранните издания акцентират на новината за заявеното от германския канцлер Ангела Меркел бъдещо оттегляне от политиката.
"Случва се: краят на ерата на Ангела Меркел", пише в. Ню Йорк таймс". Въпросът сега е дали Меркел ще завърши последния си мандат, но най-вероятно голямата коалиция между нейната партия и лявоцентристките социалдемократи ще падне преди следващите избори, коментира вестникът.
"Гардиън" изтъква, че неделните избори в германската провинция Хесен са били последната капка, преляла чашата и мотивирала решението на канцлера.
Каквото и да се случи, пише "Вашингтон пост", оттеглянето на Меркел ще сложи началото на мащабен преход на целия континент.
Британският "Таймс" отбелязва, че дългото сбогуване, обявено от Меркел, известява и период на нестабилност в най-голямата европейска икономика, а изборът на неин наследник най-вероятно ще е хаотичен.
Меркел маркира границите на политическия пазарлък: тя напуска висшия пост в партията си и се отказва от участие в следващите избори срещу тода да приключи мандата си, коментира руският вестник "Известия".
По думите на германистът от Москва Александър Камкин, цитиран в  сп. "Економика сегодня", в Германия днес "погребват" Меркел като политик и с обвинения във всевъзможни "смъртни грехове" се цели канцлерката да бъде окончателно "закопана".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени