Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антонина Кенова: Идеята за съкращаване на дните платено майчинството у нас е нелепа

Мотивите колко дълго е майчинството в Западна Европа са нелепи и смешни, посочи в интервю за предаването "12+3" Антонина Кенова от Инициатива за промяна в образованието, която е и майка на две деца.

В коментар на предложението на Асоциацията на индустриалния капитал в България за съкращаване на 410-те дни платено майчинство, тъй като това е най-дългият отпуск за раждане и отглеждане на дете в Европейския съюз, Кенова уточни:
"Ние наистина сме привилегировани и имаме доста дълго майчинство, но заплащането при нас е доста по-различно". 

"Ако се намалят седмиците, в които ние отглеждаме децата си, това означава, че ние трябва да имаме места за децата ни в детските ясли и градини, което е проблем и то особено в големите градове. Има майки, които не могат да се върнат на работа между втората и третата година на детето си - те живеят в неплатен отпуск", добави Кенова.

По повод идеята за гъвкаво работно време на младите майки, съчетано с намаляване на срока на отсъствието им за отглеждане на дете, Антонина Кенова поясни, че то е било "искано и изисквано" от бизнеса и преди от майките, а "сега това, че излиза от техните усти" е доста обнадеждаващо. 

Подробности можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна