Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реагираме ли адекватно за деца в риск

Весела Банова: Законът за закрила на детето ни задължава да сигнализираме за дете в риск

Най-бързият и ефективен начин е да се обадим на 112

Снимка: БГНЕС

Законът за закрила на детето трябва да бъде максимално популяризиран, защото той вменява в задължение да се сигнализира за деца в риск. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" д-р Весела Банова от Националната мрежа за децата, клиничен психолог и бивш заместник-председател на Агенцията за закрила на детето.

"Когато нещата се случват на обществено място, на улицата, където има повече хора, вижда се не от един и животът и здравето на детето са застрашени, като че ли имаме по-адекватна реакция", смята Весела Банова. Според нея най-бърз и ефективен начин да се сигнализира е позвъняването на 112, още повече, че Законът за закрила на детето дава възможност и за полицейска закрила:

„Минималното, което може да направи всеки от нас, когато вижда дете, чийто живот е изложен на явна опасност, е това".

Законът за закрила на детето, който би трябвало да празнува 18-ата си годишнина, продължава да е непопулярен, подчерта Банова, като цитира текст, който задължава всеки, на когото е известно, че лице се нуждае от закрила, незабавно да уведоми Дирекция „Социално подпомагане“, Държавната агенция за закрила на детето или МВР. „Това е задължение на всеки гражданин и тук въпросът отива на друго място – как ние се отнасяме към законите, които регулират нашето общество и въобще спазваме ли ги.“

Весела Банова е на мнение, че законът трябва да бъде максимално популяризиран и да не се акцентира върху тезата за прекомерна намеса на социалните служби:

"Тъкмо обратното - в България те нямат истински сериозни правомощия, нямат истински инструменти за намеса, така че тяхното действие да бъде гарантирано. Затова пък полицията има. Гражданите трябва да бъдат насърчавани да се обаждат на 112, когато са свидетели на голяма опасност, на която е изложено дете."

Темата е разгледана в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна