Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на Българските писатели представя на 105-годишнината си 2 тома с творби на 700 автори

Боян Ангелов
Снимка: sbp.bg


На 20-и ноември от 18.30 часа в  Зала 6 на НДК ще се състои юбилейно тържество под егидата на президента Румен Радев по повод отбелязването на 105-годишнината на Съюза на Българските писатели.

За предаването “12+3“ по „Хоризонт“ председателят на СБП Боян Ангелов сподели, че на тържеството ще бъдат представени два тома – един с поезия и един - антология с проза. В тях са събрани творби на около 700 членове на Съюза и са засегнати всички проблеми на обществото:

“Това показва, че за 105 години Съюзът на българските писатели е не само част, но е основата на съвременната българска литература“.

Общо 1600 души са били членове на Съюза от 1913 година до днес. Около 800 са живите писатели. Ангелов беше категоричен, че ако България има с какво да се гордее днес „това са нейната писменост, нейната книжовност и нейният език – неща, които са признати от цялото човечество“ и допълни:

“Отношението на държавата, към българските писатели конкретно, е малко като отношение на мащеха към своите деца. Тези неолиберални идеи - да не се подпомага българската култура и в частност българската литература, видяхте докъде може да доведе. Разбира се, ние живеем в пазарно общество, но истинската литература, истинската култура не може да се измерва на пазарен принцип - тя е доказала още в Средновековието своята значимост“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени