Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бончук Андонов: Националният стадион ще остане център на българския спорт

Бончук Андонов с част от олимпийските шампиони на България
Снимка: Start - foto

Доайенът на спортната фотография в България Бончук Андонов откри днес фотоизложбата „Моят Стадион, моят Старт“. Експозицията е разположена във фоайето на Националния стадион „Васил Левски“ и е по повод 70-ата годишнина на известният фоторепортер.

Колекцията е събрала част от най-значимите мигове, събития и личности, оставили ярка следа в родната история и превърнали стадиона в светиня на българския спорт. На откриването присъстваха редица олимпийски, световни и европейски шампиони (Румяна Нейкова, Светла Оцетова, Таня Богомилова, Боян Радев, Петър Киров, Мария Гроздева, Армен Назарян, Георги Мърков, Мария Петрова, Мария Гигова, Симона Пейчева, Димо Тонев, Димитър Златанов, Димитър Пенев, Кубрат и Тервел Пулеви и т.н.), които получиха като подарък снимки запечатали паметни мигове от спортната им кариера.

"Моят старт в живота е тук на стадион "Васил Левски. 70-та година за първи път направих снимка, спортна. Тогава бях ученик във фотографския техникум. Тя беше забелязана от преподавателя ми по физкултура, който ми каза: Бончук ти можеш да станеш спортен фотограф", връща се назад в спомените Бончук Андонов.
"Стадион Васил Левски е моят стадион. Той за разлика от мен се променя, нищо, че с него сме набори. Той младее, защото го ремонтират. Каквото и да се случи с него, той ще остане център на българския спорт", споделя още известният фотограф. 
Бончук Андонов е отразявал летните олимпийски игри в Сидни през 2000, Атина  - 2004 и Пекин - 2008 година,  световните първенства по футбол в САЩ през 1994 и във Франция през 1998 година, както и европейските шампионати  във Швеция през  1992, Англия  - 1996 и Португалия през 2004 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна