Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Елкова стана част от УС на БНБ

Елкова е била заместник-председател на Съвета на директорите на Българската фондова борса, както и заместник-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски
Снимка: БГНЕС

Людмила Елкова положи клетва като член на Управителния съвет на Българската народна банка от квотата на президента. Елкова има дългогодишен опит във финансовото министерство – при прогнозирането на приходите и разработването на държавния бюджет. Била е заместник-председател на Съвета на директорите на Българската фондова борса, както и заместник-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски. Управителят на БНБ Димитър Радев благодари на президента за подкрепата, която оказва на БНБ: 

"Тази подкрепа, наред с подкрепата от другите основни институции в България, е важен фактор за изпълнението на нашия основен мандат по поддържането стабилността на лева, както и за финансовата устойчивост на страната".

Държавният глава представи Елкова като доказан професионалист и морален човек. Радев припомни, че в годините на прехода БНБ е преминала през сериозни сътресения, масовите фалити на банки през 1996 година и кризата с Корпоративна търговска банка: 

"Тези кризи ни напомнят, че Българската народна банка е призвана да бъде един от стожерите на държавата, да гарантира финансовата и банковата стабилност. Това предполага висок професионализъм и независимост от политически вмешателства".

Елкова благодари за доверието и възможността да бъде част от ръководния екип на една от най-важните институции в страната: 

"Голямо предизвикателство за мен е, че се присъединявам в един интересен за страната ни – и за БНБ в частност – момент, след като сме заявили желанието за присъединяване на България към еврозоната и към финансовия механизъм "ERM-2".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна