Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изсичат борова гора край къмпинг "Арапя" заради строежа на 6 двуетажни вили (видео)

Горското стопанство в Царево: Имотът не е горска територия

| обновено на 24.01.19 в 17:17
5
Борова гора край къмпинг „Арапя“ се изсича за строителството на 6 двуетажни вили
Снимка: Елена Димитрова, БНР Бургас

Борова гора се изсича край къмпинг „Арапя“ за строителството на 6 двуетажни вили. Според становище на Държавното горско стопанство в Царево имотът, който е на първа линия до морето, не попада в горска територия. От Регионалната екоинспекция в Бургас и Община Царево заявиха, че строителството е законно.

Това е урегулиран поземлен имот, предвиден за строителство още в Териториалния устройствен план на общината от 1997 година, каза кметът на Царево Георги Лапчев:

"Частен имот, който отговаря на всички стандарти, в който има издадено разрешение за строеж, спазени са съответните изисквания на институциите, просто се строи. Да, на морето е, но ние сме най-морската община, всичко ни е морето".

За имота са проведени всички процедури по екологичното законодателство, каза директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова:

"По време на процедурата, която сме провели и преценяване необходимостта от това, РИОС Бургас има становище от Държавно горско стопанство "Царево", в което казват, че имота не е горска територия".

Собственик на имота и възложител на строителството е софийската фирма „България пропъртис“. В района вече са изсечени десетки дървета.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия