Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломите си от Медицинския университет в София получиха днес 435 млади лекари

Абсолвентите на ВИПУСК 2018 на Медицинският университет произнесоха Хипократова клетва и получиха дипломите си.
Снимка: БТА

435 млади лекари днес получиха дипломите си от Медицинския университет в София. Почти половината от тях са чужденци, а пълните отличници на випуск 2018 са 4 жени.

55 са отличниците на випуска. С пълни шестици в дипломите са Виктория Колева, Диана Праматарова, Невена Райкова и египтянката Еман Абдел Фалех. Те бяха удостоени с почетния знак на МУ „Златен Хипократ“, както и с грамоти и плакети от БЛС.

В годината, в която отбелязваме вековния юбилей на висшето образование у нас, медицинският университет в София изпраща едни от най-добрите си студенти. Да имат успешна реализация и да обикалят по света, но винаги да се връщат в България им пожелаха техните ментори и преподаватели.

Истинските изпитания тепърва предстоят, предупреди абсолвентите деканът на факултета по медицина проф. Иван Митов:
„От утре ще трябва ежедневно да се доказвате, да вземате  решения за здравето на пациентите, да проявявате съпричастност с болката на хората. Отговорността е огромна. Тя изисква от вас обучение през целия професионален път“.

Годините в университета са ни научили на търпение, упоритост, критично мислене и целенасоченост, но има и нещо по-важно, подчерта абсолвентката Анелия Кузева:

„Да бъдем издържливи, непреклонни пред трудностите, непреклонни, отговорни, съпричастни с чуждото страдание  или просто да бъдем добри лекари. Точно тези качества са ключът към сърцата на много признателни пациенти  и към успешното ни развитие в медицината“.

Големият въпрос за младите медици от випуск 2018 е - а сега накъде:

„Ще стана педиатър и тук ще остана -  в София. Надявам се да съм в Александровска болница“, сподели Молена Сергианко.

„По принцип работата със специализациите е малко по-трудна в София. Специално колегите ми от моя курс нямат желание да отидат в чужбина“, добави Борислав Андонов.

„Ще работя в България“, категорична беше и Нуран Салех - сирийка, родена тук:

„Всяка година завършват много студенти, които остават без специализация и съответно и без работа. Няма места за специализация и затова е редно да се приемат по-малко студенти, да им се намали броят“.

По данни на БЛС намаляват издадените сертификати на лекари за работа в чужбина.

Подробности, както и атмосфера от празника, можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна