Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усещането за корупция сред страните в ЕС е най-високо в България, сочи изследване

| обновено на 29.01.19 в 12:30
Снимка: архив

За поредна година България е на последно място сред страните-членки на Европейския съюз по възприятие за корупция. Страната ни е паднала от 71 на 77 място в световната класация „Индекс за възприятие на корупцията - 2018″ на международната организация Transparency International.

Традиционно класацията се води от страните от Северна Европа, Швейцария, Сингапур и Нова Зеландия -  държави, както ги описват експерти на "Прозрачност без граници", с работещи институции, които функционират добре заедно, но и които взаимно се възпират.

Анализирайки данните за България, те констатират, освен, че в европейски контекст сме трайно на опашката, и че в балкански  сме около показателите на Македония, Сърбия и Черно гора. Доста пред нас са Хърватия и Румъния.

Според Огнян Минчев от "Прозрачност без граници",  правата линия,  която през последните десетина години поддържа България по отношение на възприятието за корупция, не е заради липсата на реформи:

"Проблемът на България не е в политическата система, не е в липсата на институционални реформи, проблемът на България е в това, че ние нямаме управление на правова държава по начина, по който институционалното поведение и институционалните реформи да водят до промяна в обществото".

От общо 180 държави по света, обхванати в проучването, нашата страна заема 77-о място с резултат от 42 точки. Дания, която има най-добри показатели в ЕС и в света, получава 88 точки, а Сомалия е в дъното на класацията с 10 точки и заема 180-о място. Средният резултат за ЕС е 66 точки.

За България в документа се отчита, че за последната година е отстъпила с една точка, а с близък резултат са Гърция с 45 точки (годишен спад с 3 точки) и Унгария с 46 точки (спад с 8 точки за последните пет години). Унгария и Малта бележат най-голямото отстъпление в последните години, се допълва в доклада.

България и Румъния (61-о място и 47 точки) отчитат известен напредък в последните години, пише в документа, но се отбелязва, че в нашата страна миналата година е имало "сериозен корупционен скандал". Допълва се, че въпреки наблюдението на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, България и Румъния показват "малък напредък" в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

В България много граждани нямат доверие на политическите институции и не се чувстват добре представени. Надзорът над финансирането на партиите е ограничен и в страната липсват независими и прозрачни медии, се допълва в текста. Често остава неясно кой притежава дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти, се посочва в анализа.

Повечето страни по света не успяват да се преборят с корупцията и това допринася за кризата на демокрацията. Над 2/3 от държавите тази година показват резултат под 50 точки, а средният резултат е 43 точки. За последните пет години само 20 държави са подобрили чувствително показателите си, включително Аржентина и Кот д'Ивоар, докато при 16 се наблюдава значително отстъпление, включително Австралия, Чили и Малта.

Отчита се връзка между корупцията и състоянието на демокрацията. Истинските демокрации имат средно по около 75 точки; несъвършените демокрации имат средно по 49 точки; смесените режими с автократичен уклон - 35; авторитарните режими - 30 точки, според приложения показател, обобщава организацията. Пояснява се, че "усещането за корупция" се измерва от 1995 г. и оценява работата на чиновниците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени