Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тафров за българската позиция за Венецуела: Остава впечатлението за плахост и разнобой

Борислав Цеков: Би трябвало да се търси консолидирана държавна позиция

2
Стефан Тафров
Снимка: БГНЕС
Призовахме правителството не да подкрепи чужда позиция, а да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо като легитимен президент на Венецуела. Това е липса на смелост, не прилича на страна, която държи на своето достойнство и реноме, каза в студиото на "Нещо повече" дипломатът от кариерата Стефан Тафров, бивш посланик на България в Рим, Париж и ООН, говорител по външнополитическите въпроси на "Демократична България".

"Демократична България" заема принципна позиция и окачествява като срамно поведението на президента, като рупор на путинската дипломация, заяви Стефан Тафров.

Той припомни, че ООН отказа да наблюдава т.нар. "избори" във Венецуела, които доведоха до втория мандат на Николас Мадуро. Той ги свика в нарушение на конституцията и забрани на опозиционни политици да се явят срещу него.

Ситуацията е ясна. Става дума за режим, в който 3 млн. венецуелци напуснаха страната заради глада. Става дума за правителство, което довежда буквално до просешка тояга цяла нация. Македонците ни засрамиха, като просто признаха Гуайдо. Ние, макар че крачката е положителна, с това увъртане няма да стигнем далеч, добави Тафров.

Един от стълбовете на ООН е суверенитетът, но другият са човешките права. Паралелът със събития у нас е Жан Виденов и гладът, но това продължава повече. Има и страшна престъпност в страната, допълни Тафров.

Не можем да оставим една страна да страда до безкрайност. Международната солидарност е необходима. Всяка страна има право на демокрация, Венецуела - също.

Борислав Цеков от Института за модерна политика също коментира темата.

"Моята експертиза като конституционалист не е свързана с това каква позиция ще заеме държавата ни, а как. Свидетели сме на разнобой, който не говори добре за начина, по който се формират позициите. Външната политика не е придадена към нито една от институциите. Би следвало да се търси консолидирана държавна позиция. Имаме становище на МВнР, а днес имаме на консултативен орган към МС. Трябва да има решение на МС по този въпрос", подчерта Цеков.

У нас политическите отношения, взаимоотношенията между държавните институции са много принизени, но би следвало да спазваме конституционния ред. Имаме нарушен диалог на институциите и то по консолидирана държавна позиция, която отговаря на стратегическите интереси. КС казва, че нито една институция няма монопол върху външната политика. Нужно е съгласие. Това, че не се намира, означава, че не се търси, смята Борислав Цеков.

Тафров допълни, че остава впечатлението за колебание, за плахост, за разнобой.

Би трябвало на утрешното редовно заседание на Министерския съвет Хуан Гуайдо да бъде признат за временен президент на Венецуела, каза още Стефан Тафров.

Целите интервюта чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна