Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония и НАТО подписаха присъединителен протокол

| обновено на 06.02.19 в 13:21
3
Никола Димитров и Йенс Столтенберг при подписването на протокола
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протоколът за присъединяване на Република Македония към НАТО беше одобрен от постоянните представители на страните от Алианса. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че това дава началото на процеса на ратификация и изрази надежда той да премине плавно, така че Македония скоро да бъде пълноправен член като през това време извърши необходимите реформи:
"От днес ваши представители ще седят заедно с нас на тази маса като поканени на срещите на НАТО. Фактът, че ставате 30-ата страна-членка ще ви даде дългосрочна стабилност, сигурност и суверенитет. Вие ще помагате за очертаването на политиките на НАТО и ще вземате решения заедно с нас. В същото време ще напредвате в реформите за членство в ЕС. Ние споделяме общи ценности и ангажименти за свобода, демокрация и човешки права".

От своя страна министърът на външните работи на Македония Никола Димитров благодари на премиера Бойко Борисов, че го е окуражил да подпише договора за приятелство с България, който е очертал пътя в тази насока и заяви:
"Това пътуване ни направи по-зрели и от гледна точка на развитието на последните събития, и с това, което постигнахме със съседите си, Показахме, че можем да поемем нашите отговорности да се изправим пред проблемите и да ги решим. В рамките на няколко дни ще решим и последните оставащи проблеми с всеки от нашите съседи. Границите ни са подсигурени и можем да играем роля, която е изключително успокояваща за региона, в който все още има точки на несигурност".

Държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО ще се съберат в Лондон за 70-годишнината на Алианса през декември.

„В петък, най-вероятно, ще започне ратификацията на този протокол от парламентите на всички 29 страни-членки на НАТО“, уточни в интервю за предаването ни "Нещо повече" анализаторът Костадин Филипов.
„Първа ще започне Гърция сякаш, за да покаже, че вържи ключа за всички политически събития на Балканите, както и че е страната с най-голям престиж в нашия балкански регион“, добави журналистът.

„Заедно със старта на ратификацията на протокола за членство на Македония в НАТО ще влезе вече в действие и официално, съвсем и формално, новото название на държавата - Република Северна Македония, с което процеса на промяна на името на Република Македония ще приключи окончателно“, обясни още той за Македония, която официално от днес е формален член на Северноатлантическия пакт. 
„Днес в речта си при подписването на протоколите в Брюксел в централата на НАТО, македонският външен министър Никола Димитров, който има изключително голяма заслуга за това нещата да дойдат до този успешен край, благодари на трима политици - двамата премиера на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и на българския премиер Бойко Борисов“, изтъкна още той. 

Според Филипов „няма нещо драстично да се промени“ за НАТО с присъединяването на Македония, но то ще даде на страната „по-голяма сигурност и стабилност“, както и ще отвари „пътя за започване на преговори за членство в ЕС“, но и очертае „по-големи икономически и бизнес перспективи“ пред Скопие. 

В ефира на „Хоризонт“, той изтъкна липсата на реакция от страна на Сърбия, която „сега остава единствената опора на руското присъствие в района на Западните Балкани“:
„Около Сърбия вече се създаде една огърлица от държави на НАТО - последната беше Македония, но, разбира се, остава и Косово, но там има сериозно американско присъствие“, а и такова на НАТО, „така че може да я броим и нея като член на Алианса“, каза още журналистът.


Подробности, както и коментар на визитата на гръцкия премиер в Анкара -  можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна