Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов: Опростените осигуровки на вероизповеданията ще се върнат обратно в бюджета

Данаил Кирилов, ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Имаме старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите, каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов - председател на правната комисия в Народното събрание, в коментар за промените в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават над 8 млн. лв. на вероизповеданията.

По думите му тези осигуровки (бел. ред. които ще бъдат опростени) пак ще се върнат обратно в бюджета. На практика бюджетът няма да бъде дори моментно лишен от този приход, обясни той в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ и добави:

„Свещенослужителите досега въобще не са били осигурявани - това справедливо ли е? … По тази линия в осигурителния фонд на практика ще постъпват от този момент нататък осигуровки и осигурителни плащания поне за 2-3 хил. свещенослужители. Крайният резултат за бюджета, за осигурителните фондове ще бъде силно положителен“.

„Не смятам, че режимът конкретно е на опрощаване, макар резултатът да е в този смисъл. По скоро смятам, че се търси новация на задължението, за да може да се изплати субсидията, за да може тя да влезе на чисто в тези структури, за да могат те да започнат да изплащат заплати и осигуровки на свещенослужителите“, обясни депутатът.

Данаил Кирилов посочи, че главната цел на правното решение е да се постигне автономност на финансирането на отделните религии с оглед на предотвратяване на риска и зависимостта от чужди държави. Той каза, че не е присъствал на КСНС при президента, където е обсъждан законът. И не знае дали там е обсъдена възможна данъчна амнистия на вероизповеданията, но:

„Смятам, че е имало обща воля на политическите формации и президента да се стигне до положително решение с оглед независимостта на вероизповеданията в България“.

Кирилов изрази надежда, че в дебата по изборните правила няма да се поставят наново решени въпроси, които вече са били обсъждани и отхвърлени:

„Уви, за съжаление не сме готови да променим както въпроса за агитацията и предизборна кампания на майчин език, така и въпроса по отношение на образуването на секции за гласуване извън страната“.

Според него въпросът за преференциите трябва да бъде отделен от останалите въпроси.

„Нямаме промяна в правилата за провеждане на европейски избори. Внесохме законопроект и той ще бъде разгледан в сряда на правна комисия. Няма нищо ново. Възстановява се преференциалния праг такъв, какъвто беше. По отношение на европейските, а и на другите избори прагът си остава 7%“, коментира още Кирилов.

Той изключи увеличаване на броя на избирателните секции в държавите извън Евросъюза, за което настояват от ДПС. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени