Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърката на вътрешната сигурност на САЩ подаде оставка

Доналд Тръмп с досегашната министърка на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърката на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен напуска поста си, става ясно от съобщение в Туитър на президента Доналд Тръмп. Изпълняващ длъжността ще стане Кевин Макалинън, директор на Службата за митническа и гранична охрана на страната.

През ноември миналата година американски медии съобщиха, че Тръмп има намерение да изпрати Нилсен в оставка, защото не е заела ясна позиция по въпроса за миграцията.

В писмото за оставката на бившата министърка на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен няма нищо скандално, за разлика от други оставки на членове на администрацията на президента, отбелязва АП. Тя е поредният член на администрацията, който я напуска.

„Реших, че това е подходящият момент да се оттегля“, пише Нилсен, като подчертава постигнатият напредък в реформата на вътрешната сигурност в съответствие с новите изисквания. „Надявам се следващият министър да има подкрепата на Конгреса и съдилищата за поправяне на нормативната уредба, която пречеше на нашите възможности да гарантираме напълно сигурността на границите на Америка“ и за разделението в обществото.

Между Нилсен и Белия дом имаше напрежение почти от момента на встъпването ѝ в длъжност през 2017 г., защото тя се смяташе за противник на някои от най-твърдите антиимиграционни мерки, подкрепяни от президента и негови съветници. Самата тя е била все по-недоволна от това, което е смятала за липса на подкрепа от други министерства и за намеса на президентските съветници


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна