Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските специалисти на пореден национален протест

| обновено на 15.05.19 в 16:02
Снимка: БГНЕС архив


Медицинските специалисти протестират пред Министерския съвет. Сред исканията им са за стартово възнаграждение от две минимални заплати, както и за допълнително заплащане за работа в интензивните и спешни отделения.
На протеста има хора от цялата страна. Те заявиха, че вече не се страхуват и ще отстояват всичките си искания до последно:
"Да се премахнат търговските дружества."
"Да ни признаят всичкото, което ни се полага, защото досега бяхме на минимални заплати. Аз съм от Габрово на 540 лв. заплата".
Медицинските работници не са удоволетворени от действията на институциите и твърдят, че до момента нито едно обещание не е изпълнено. Увеличените цени на клиничните пътеки, според тях, ще доведат до по-големи кражби в системата на здравеопазването. От тук те смятат да се отправят в шествие към здравното министерство, където ще настояват да разговарят със здравния министър. Заканват се и да блокират центъра на София. Казват, че протестите ще се радикализират още следващата седмица с гладни стачки и колективни оставки.
Специалистите по здравни грижи настояват и за отделянето на физиотерапевти, кинезетерапевти и рехабилитатори в отделна съсловна организация. Пред „Хоризонт“ Мая Илиева обясни за днешния протест:

„Разчитаме, разбира се, да дойдат много лекари, да ни подкрепят. Разчитаме също на много граждани, пациентски организации. Същите искания, както в декларацията, няма да се откажем, независимо от това дали ще ни бъдат увеличени заплатите, или не и тотална промяна в системата на здравеопазването. Не желаем да участваме повече в тези корупционни схеми, не желаем повече такова здравеопазване“.

Специалистите по здравни грижи не се отказаха от протестите въпреки гласуваните от правителството 50 млн. лева за повишаване на заплатите. 

С отпуснатите средства се цели постигане на стартово възнаграждение от 950 лева, което обаче е под искания праг от две минимални работни заплати в размер на 1120 лева. 

„Това е пети пореден протест (третият в София, другите два бяха във Враца и в Стара Загора). За тези две години нищо не се е променило, излъгаха ни. Отпуснатите милиони, от тези пари нищо не е стигнало до нас. Исканията ни в декларацията не са само за заплати. Искаме промяна и реформа в здравеопазването“, каза още в предаването „Преди всички" Мая Илиева, представител на протестиращите сестри.

Десетки медицински сестри от Хасково, Димитровград и Харманли потеглиха с автобуси за националния протест в София този следобед.

Работещите в детските заведения и Старческия дом са със заплата 690 лева: "Имам сто и няколко дечица от 3 до 7 години. И така всеки ден отговаряме,  стрес“. "Ние работим с третата възраст. Да кажем, че и там има медицински специалисти, които не сме към здравното министерство, но вършим същите дейности, както в болниците и по другите лечебни заведения".

Завършилите първия випуск на Медицинския колеж в Хасково споделиха: "Ние трите сме акушерки. В нашите ръце се ражда животът. Работя в частна лаборатория в Димитровград в АГ отделението и в момента преподавам на курсистите. Така успявам да вържа двата края“. "След две години се пенсионирам. Ние искаме, моето поколение, да предадем тази професия. Тя се характеризира с милосърдието".

През март медицинските сестри излязоха на протест. След това бяха гласувани 50 милиона лева за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи. Преди това бяха заделени 30 милиона извънредно на болниците, от които също се очаква да има средства за работни заплати. Министерството на здравеопазването готви специална методика за изчисление на заплатите.

Интервюто на Веселина Миланова с Мая Илиева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна