Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Пловдив се нормализира след вчерашния порой

| обновено на 03.06.19 в 12:10
Снимка: МВР-Пловдив

Ситуацията в Пловдив след снощния проливен дъжд постепенно се нормализира. Няма сигнали за бедстващи и пострадали хора.

Над 70 литра на квадратен метър дъжд блокира булевардите вчера в Пловдив. На последното заседание на кризисния щаб в града присъства вътрешният министър Младен Маринов.

През нощта е имало над 12 изключително критични точки. Една от тях е била управлението на НКЖИ, където е оставало половин метър от това водата да залее таблата за захранването. Сега остава да се възстанови  управлението на бариерите по железопътната линия, които още са на ръчен режим. Работи се и по няколко повредени светофарни уредби

Маринов обясни, че въпреки тежката обстановка основание за обявяване на бедствено положение в града не е имало.

Няма пострадали хора, щетите в града се установяват.

Стигнало се до евакуация на около 30 майки с деца, блокирани в автомобили. Останалите случаи на извеждане на хора са свързани с преминаването на по-високи етажи и безопасността на деца и болни.

Продължава работата на аварийните екипи. По информация на създадения кризисен щаб, през изминалото денонощие са подадени над 1 000 сигнала за наводнени частни и обществени имоти и сгради, с помощта на пожарникари от София в града се отводняват подлезите и улиците. 

Проходими, но все още трудни за преминаване са единствено подлезът на "Скобелева майка" и Коматевския възел. Вече се мият улиците и булевардите, по които има замърсявания, но движението не е спряно. Почистват се и се отводняват и подлезите за пешеходци.

Там, където светофарните уредби все още не работят, има дежурни екипи на полицията. На два жп прелеза също се регулира движението. 

Няма райони в града без електричество или вода. Аварийните екипи продължават отводняването на обществени сгради.

Всички закъсали коли в критичните точки са изтеглени на наказателния паркинг на бул. „Найчо Цанов“ и служебния паркинг на сектор „Пътна полиция“ на ул. „Напредък".

„Ситуацията в Пловдив не трябва да се подценява. Тя е сериозна, но е добре да се отнасяме и ние сериозно към нея и да не правим излишни внушения и да престанем да живеем в тази медийна превъзбуда, в която обществото ни живее. Трябва да се отнесем по-сериозно и отговорно към случващото се, т.е. да бъдем подготвени“, коментира в предаването "Хоризонт до обед" главният редактор на Радио Пловдив Марин Данев. 

Според него трябва да се помисли за реализацията на големия воден проект на Пловдив и за това градът да започне да се разраства не навътре, а навън, т.е. да разширява територията си, посочи още той.  



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна