Сто-лица култура – Пловдив 2019

През 2019 г. Пловдив е Европейска столица на културата заедно с италианския град Матера. България и древният град са отново във фокуса на световното внимание.

Програма „Хоризонт“ се пренася в Града на тепетата и заедно с Радио Пловдив в „сдвоен ефир“, едновременно на националните честоти на програма „Хоризонт“ и на регионалните честоти на Радио Пловдив, ни потапя в атмосферата на града.

В избрани понеделници от месеца 10,00 до 12,00 в предаването „Хоризонт до обед“ водещата Ирина Недева ни среща с най-интригуващите гости и участници в арт събитията в Града на тепетата. Заедно с кореспондентката на „Хоризонт“ в Пловдив Кремена Данева, която е редактор на поредицата, екипът на предаването се опитва максимално да следва принципа „Първо гледаме, после говорим“, за да предложи по-дълбоко осмисляне на предизвикателствата, които стават видими в полето на културата и които са важни за по-доброто разбиране на процесите в съвременното ни общество.

Публикации

"Пътуване по света. Изкуство от Германия" - последна голяма изложба за Пловдив 2019

На 11 октомври в Пловдив ще бъде открита изложбата "Пътуване по света. Изкуство от Германия".  В нея ще бъдат показани произведения от колекцията на Института за международни отношения в Германия (IFA) от 1949 до днес.  Изложбата ще продължи до..

публикувано на 07.10.19 в 16:20
Кристиян Ангелов, Светлозар Калев, Алекс Леви

Светлозар Калев: Еврейското присъствие по българските земи е още от III век

Една от основните цели на еврейската общност в България е доброто образование на младите хора и затова се създават различни програми, обясни председателят на Организацията "Шалом" в Пловдив Светлозар Калев в предаването "Хоризонт до обед"...

публикувано на 07.10.19 в 14:58
Туровете са ежедневни. Началната точка е Римски стадион на пл. „Джумая джамия“.

Еврейски тур из потайностите на Пловдив съчетава познание и благотворителност

Двуезичен еврейски тур в потайностите на Пловдив цели да представи част от историята на града, известен с една от най-големите еврейски общности в страната. Турът се организира от синагогата в Пловдив в рамките на Европейска столица на културата 2019...

публикувано на 07.10.19 в 14:35
Милан Митрович

Проектът "РоУм" - втори живот за ненужните вещи

"РоУм" е наименованието на проект, по който работят хървати. Те пренасят своите творчески идеи в квартал Столипиново и Шекер махала в Пловдив. " "RoUm" " е един от проектите на ромската младежка организация на Хърватия. Започнахме го преди три..

публикувано на 07.10.19 в 13:20

Пловдив – европейска столица на суинга

В първите октомврийски почивни дни Пловдив бе завладян от суинга. Балканското първенство по линди хоп танци събра ентусиасти и пристрастени към ретро звученето на суинга. Състезанието бе разделено на 19 секции. В него се включиха състезатели от..

публикувано на 07.10.19 в 12:32

"Графити тур" - обиколка през култови за уличното изкуство точки в Пловдив

Инициативата Free Plovdiv Tour предлага необичаен поглед към Пловдив, озаглавен „Графити тур“.  Новият продукт е фокусиран върху неща модерно в цяла Европа – уличното изкуство, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ Илия Илиев, който е част от..

публикувано на 07.10.19 в 12:06

Двама графични дизайнери сближават буквите и хората

Как шрифтът се превръща в скулптура?       Двама графични дизайнери - Тодор Георгиев и Жаклина Гетова, са създатели на изложбата „Графема“ в пловдивското арт пространство „СКЛАД“  - единствен от старите тютюневи складове, който не е в състояние на..

публикувано на 07.10.19 в 11:27
Светлин Христов

Квартет Контрапункт от млади български инструменталисти представя нови композиции по темата Орфей

Четирима млади български музиканти е поканил Александър Матюсън за първата вечер на Plovdiv Fresh Music Festival. Събитието е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата. Единият от младите изпълнители, Светлин Христов е и..

обновено на 09.09.19 в 16:55
Георги Стоев

Георги Стоев: Възможно е да се намери частен терен за построяване на опера в Пловдив

"Преди три години идеята Пловдив да има сграда за операта беше само мечта. Три години по-късно имаме конкретно предложение с конкретен парцел. Той се намира под сграда,  която пловдичани познават като бившия Партиен дом, в самия център, в..

публикувано на 09.09.19 в 16:50
Веселина Сариева

"Сподели Нощта" е мотото на Нощ Пловдив 2019

14-тото издание на арт инициативата „Нощ“, която започна навремето като „Нощ на музеите и галериите“, се вписва хармонично в артистичната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019.  „Както и Седмицата на съвременното изкуство,..

публикувано на 09.09.19 в 15:50