Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент изслуша Мария Габриел

| обновено на 01.10.19 в 07:45
Мария Габриел
Снимка: Европейски парламент

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура изслушаха в понеделник вечерта Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“.

Правната комисия на Европейския парламент не сметна за необходимо да я изслушва за потенциален конфликт на интереси.

Новият ресор на Габриел беше формулиран по този начин от новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Изслушването продължи повече от два часа и половина.

Габриел започна обръщението си на български език: 

„Радвам се, че много от инициативите му в предишния ресор с този може да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците“. 

В увода си Габриел припомни още предишното си изслушване в ЕП, когато бе номинирана за ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“: „През тези 2 години и 3 месеца работихме с вас в духа на разбирателство и споделена визия за дигиталното бъдеще на Европа. Поради това искам да благодаря на Европейския парламент и на всеки, с когото сме работили заедно по хиляди дигитални въпроси…Имахме плодотворни дискусии с много от вас и бих искала това сътрудничество да продължи. Искам да благодаря и на премиера Бойко Борисов, че ми гласуваха доверие да бъда кандидат за еврокомисар“. 

„Ще поискам силно увеличение на средствата по програмата „Хоризонт – Европа“, защото това не е разход, а инвестиция“, заяви още Мария Габриел.

Като едно от основните предизвикателства тя обяви запазването на лидерството на Европа в науката и подчерта, че Китай бързо ни настига.

Габриел се обяви и за цифровизация на културното наследство, като според нея до момента е дигитализирано една 10 на сто от него. Тя заяви, че в тази насока има какво още да се желае в работата със страните - членки. 

В заключение Мария Габриел разказа на евродепутатите накратко историята на химна на българската просвета „Върви, народе възродени“ и рецитира част от стиховете на Стоян Михайловски, което бе посрещнато с бурни аплодисменти от членовете на ЕП. 

Във вторник, 01 октомври, в 9.00 часа се очаква оценката на двете комисии по кандидатурата на българката за ЕК.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!