Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев се срещна с българи в Австрия

4
Румен Радев на срещата с представители на българската общност във Виена.
Снимка: БТА

Официалното посещение на президента Румен Радев в Австрия започна със среща с българската общност във Виена. Той отново призова за законови промени, които да позволят на българи, които живеят и работят в чужбина и имат двойно гражданство, да участват в управлението на страната. Над 30 хиляди са българите в Австрия.

В обръщението си Румен Радев в българското посолство във Виена подчерта дългата традиция в отношенията между двете страни. Президентът представи инициативата си за необратимост на демократичния процес в България, която оповести в парламента миналия месец

Едно такова действие е в България също да бъде въведена индивидуалната конституционна жалба. Австрия е родината на Конституционния съд. Мисля, че това е важно. Важно е за правата на българските граждани.

Утре предстои разговор с председателя на австрийския Конституционен съд д-р Кристоф Грабенвартер.

Румен Радев връчи почетния знак на президента на дългогодишния председател на австрийско-българското дружество Карл Блеха.

„България е единствената държава, с която Австрия не е воювала”, каза Блеха.

Приятелството между България и Австрия е изключително рядко срещано в днешна Европа. А дълбоката симпатия към България се дължи не на последно място на стотиците млади и талантливи българи, които идват тук за да учат, заяви Блеха.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна