Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И тази година наливането на пари в пясъка ще продължи

Това, с което управляващите се хвалят за повече пари в здравеопазването и повече пари в социалната сфера, не може да да се определи задлжително като добро, каза в предаването "Точно днес" Георги Търновалийски - депутат от БСП и член на бюджетната комисия на парламента.

И миналата година парите бяха значително повече. От това българинът да е станал по- здрав, да плаща по- малко допълнително в болниците, да се чувства по- сигурен, когато е в болница и да получава лекарска грижа на места, отдалечени от окръжните и областните центрове?! Не, това не се е случило.

Наливаме вода в пясъка на нереформираните системи. Няма ефективност на изразходването на публичния ресурс, смята Търновалийски. Според него в здравеопазването е крайно време да се въведе здравната карта, да се въведе електронния регистър. 

С проследяването на парите много от пороците в тези системи ще се преустановят.

Увеличението на пенсиите с 6.7% от първи юли е подигравка с хората, заяви депутатът, според когото мизирията  на възрастните хора ще продългжи докато не се направи преизчисляване на пенсиите. 

Да, необходимите за това 800 милиона са много пари, но те са по- малко от тези, които потъват в корупция, сива икономика и обществени поръчки.

Георги Търновалийски коментира е промените в изборното законодателство, което БСП инициира смед местния вот. По думите му машинното гласуване и актуализацията на избирателните списъци са задължителни за по- чист и справедлив изборен процес. Огромните проблеми след тези избори се оказаха невалидните бюлетини и ниската избирателна активност.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна