Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските акции към 4-годишни върхове след новите рекордни нива на Уолстрийт

Европейските акции поскъпват стабилно по време на търговията във вторник, намирайки подкрепа от вчерашните поредни рекордни върхове на Уолстрийт, като и инвеститорите на стария континент продължават да бъдат оптимистично настроени относно очакваната търговска сделка между САЩ и Китай с която да бъде сложен край на 16-месечена търговска война между двете водещи световни икономики.

Допълнителна подкрепа за инвеститорския търговски оптимизъм оказва и решението на администрацията на президента Тръмп да издаде ново 90-дневно лицензионно удължаване, което позволява на американските компании да продължат да работят с китайската "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd).

Днешните позитивни данни за автомобилната и строителната индустрия в ЕС също допринасят за възходящото движение на основния европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 с 0,6% към 4-годишен връх от 409,24 пункта, отправяйки поглед към рекордното историческо ниво около 415,18 пункта от април 2015-а година.

Немският фондов индекс Dax 30 нараства с близо 1% към 13 374 пункта и вече се търгува недалеч от неговия рекорден връх от януари 2018-а година около 13 596 пункта.

След силните данни на ACEA за продажбите на нови автомобили в ЕС и в частност в Германия през октомври, акциите на немските автомобилни гиганти Volkswagen и BMW поскъпват съответно с 1,75% и с 1,24%, докато тези на компанията за автомобилни губи Continental - с над 2%.

Нарастването на строителство в еврозоната през септември пък се отразява позитивно на акциите на компании, свързани със строителния бизнес. Така например акциите на немската компания HeidelbergCement, която предоставя строителни материали, поскъпват с 1,7%.

Европейският индекс STOXX Europe 600 Basic Resources пък нараства с 1,66%, тъй като компаниите от минно-добивния и ресурсен сектор са едни от най-чувствителните по темата за хода на търговските преговори между САЩ и Китай. Акциите на Rio Tinto поскъпват с 2,4%, а на Glencore - с 2,65%.

Водещият индекс на борсата в Лондон FTSE100 пък нараства с 1,15%, френският CAC40 - с 0,28%, италианският MIB - с 0,36%, а испанският Ibex35  - с 0,5%.

Нарастващата доходност на държавните облигации в еврозоната на фона на инвеститорския оптимизъм за търговска сделка САЩ-Китай се отразява позитивно на европейския банков сектор. Акциите на френската банка BNP Paribas поскъпват с 0,9%, на британската HSBC  - с 0,62%, а на немската Deutsche bank  - с 0,55%.

Скок с 2,78% бележат акциите на easyJet, след като британската нискотарифна авиокомпания представи смесени до по-добри финансови резултати.

Фючърсите на трите водещи американски фондови индекси също се търгуват на зелена територия и са на път да ударят нови рекордни върхове след старта на Уолстрийт въпреки по-слаби от очакваното финансови резултати на компанията Home Depot, които предизвикват спад с над 4% на акциите на най-големият американски търговец на дребно предоставящ инструменти, строителни продукти и услуги за подобрение на дома.

Фючърсите на DJIA се повишават с около 40 пункта (с 0,15%), тези на широкия индекс S&P500 - с 0,22% и на Naasdaq100 - с 0,4%, след като в края на търговията в понеделник DJIA затвори в нов рекорден връх от 28 036,22 пункта, S&P500 - в рекорден връх от 3 122,03 пункта, а Nasdaq Composite - в исторически връх от 8 549,94 пункта.

Това представлява 12-о приключване на DJIA в рекорден връх, на S&P500 - 23-то и на Nasdaq - с 17-о, като от началото на годината трите водещи индекса на Уолстрийт поскъпват съответно с 20%, с 25% и с 29%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!