Eмисия новини
от 19.00 часа

Студент от Добрич прави учебник по английски за незрящи деца

Студентът от Добрич Александър Пампоров работи по адаптирането на учебник по английски език за незрящи деца. Идеята е на неговата леля Красимира Димитрова, която има зрително увреждане и преподава брайлово писмо и компютърни умения в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Добрич. В работата си тя се сблъсква с липсата на подходяща учебна литература за слепи деца и решава да поогне на децата за тяхното по-лесно и успешно интегриране в масовите училища.

Работата по адаптирането на учебник по английски узик за незрящи, по думите на Александър Пампоров, не е трудна, но е времеотнемаща, прецизна и разбира се се изискват познания по езика.

Александър Пампоров смята, че работата му по адаптирането на учебника в никакъв случай не може да се сравни с преводаческата и затова дори не се е замислял дали заплащането, макар и символично, е достатъчно за вложения труд. Според него, всеки би могъл да се справи с тази задача, но за съжаление по-често на хората не им се занимава с подобни неща.

Според преподавателя по брайлово писмо Кристина Димитрова определено децата със зрителни увреждания не разполагат с достатъчно богата и широкоспектърна литература.

Според Кристина Димитрова с развитието на технологиите, за съжаление и използването на брайловата азбука затихва, защото постепенно се измества от нетолкова трудоемките електронни аудио книги. Затова и нейните усилия в Центъра за социална риехабилитация и интеграция са насочени към обучение на слепите и слабовиждащите хора в новите компютърни технологии.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от